European Union



IP/06/1758

Brussel, 12 december 2006

Werken voor groei en werkgelegenheid - Een jaar met goede resultaten

De weer opgestarte strategie voor groei en werkgelegenheid is het vlaggenschip van het beleid van de Commissie-Barroso - en zij werkt. Het hervormingsproces draagt vrucht. De huidige economische opleving biedt een unieke gelegenheid om het tempo van de hervormingen op te voeren. Deze gelegenheid mag men niet aan zich voorbij laten gaan. Dat zijn de belangrijkste boodschappen uit het jaarverslag van de Commissie over de voortgang van de economische hervormingen in Europa, dat vandaag is gepubliceerd. In het verslag wordt de Raad uitgenodigd voor elk van de lidstaten specifieke aanbevelingen vast te stellen, teneinde hun richtsnoeren voor hun hervormingen te geven. Het verslag zal in maart 2007 aan de Europese Raad worden voorgelegd.

De voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso, zei: "Europa begint zich op te stellen achter de veranderingen die de huidige economische opleving duurzaam kunnen maken. Om in vorm te komen voor de mondialisering, moet elke lidstaat aanhaken en optimale prestaties leveren. De Commissie stelt dit jaar specifieke aanbevelingen per land voor, zodat de lidstaten in de Raad overeenstemming kunnen bereiken over wat elk van hen moet doen - en zij dit dan ook doen. Zij kunnen erop rekenen dat de Commissie haar taak bij de stimulering van het partnerschap van Lissabon voor groei en werkgelegenheid ten volle zal uitvoeren. De verbeterde economische vooruitzichten bieden een unieke gelegenheid om snellere vorderingen te maken; zij mogen geen excuus zijn om het rustig aan te doen. Er is geen reden voor zelfvoldaanheid.

Vice-voorzitter Günter Verheugen, die bevoegd is voor het ondernemingen- en industriebeleid, verklaarde: "De economie van Europa groeit. Onze strategie voor groei en werkgelegenheid werkt. Ondernemerschap en innovatie winnen terrein in Europa en wij beginnen nu structurele veranderingen in onze economie aan te brengen. Door de bureaucratie tussen nu en 2012 met 25% terug te dringen, kunnen wij de Europese economie de extra stimulans geven die deze zo hard nodig heeft."

Een goede gelegenheid

Het jaarlijkse voortgangsverslag van de Commissie is gebaseerd op de uitvoeringsverslagen die de lidstaten in het najaar van 2006 hebben ingediend en op het eigen voortgangsverslag van de Commissie over de hervormingen op EU-niveau in het kader van het Lissabon-programma van de Gemeenschap (zie IP/O6/1470 en MEMO/06/399).

Het verslag geeft een optimistischer beeld dan in voorgaande jaren, want de hervormingen beginnen vrucht te dragen. Wel wordt er met nadruk op gewezen dat de hervormingen zich nog maar in een pril stadium bevinden en dat zij volledig moeten worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat hun uitwerkingen duurzaam zijn. Ook wordt de aandacht gevestigd op de onderlinge afhankelijkheid van de EU-economieën en op het feit dat voorspoed in het ene land ertoe bijdraagt in alle andere landen voorspoed te creëren, zodat lidstaten die met hun hervormingen achterop raken, ervoor moeten zorgen dat zij hun achterstand inlopen, wat allen ten goede zal komen.

Verder wijst het verslag erop dat goede prestaties in de toekomst alleen mogelijk zijn wanneer nu hervormingen worden doorgevoerd. Ook maakt het duidelijk dat vooral veel van de nieuwe lidstaten alleen succes zullen hebben als zij zoveel mogelijk profijt weten te trekken uit de geldstromen die zij uit de structuurfondsen van de EU zullen ontvangen.

Voortgang op hoofdgebieden

De belangrijkste conclusies van het verslag zijn:
* De vorderingen die de laatste jaren gemaakt zijn, zijn in het algemeen goed geweest voor de stimulering van O&O en innovatie, betere regelgeving en verbetering van het ondernemingsklimaat, vooral voor het midden- en kleinbedrijf.

* Er zijn belangrijke stappen gezet bij de versterking van de financiële duurzaamheid, want de regeringen hebben in het algemeen passende maatregelen genomen om hun begrotingssituatie te verbeteren en de verwachte hogere pensioenlasten en hogere kosten van de gezondheidszorg aan te pakken. Voortgaan op deze weg en aldus op middellange tot lange termijn een gezonde financiële situatie te bereiken, blijft een belangrijke uitdaging.
* Een zwakke mededinging op tal van markten, en met name bij netwerkdiensten zoals energie, houdt Europa nog steeds in haar greep.

* Er zijn arbeidsmarktmaatregelen genomen. De werkgelegenheid neemt toe, terwijl de werkloosheid afneemt. De grotere overeenstemming over het nut van flexizekerheid op de arbeidsmarkt is een uitermate positieve ontwikkeling. Nu moet dit allemaal nog wel in praktijk worden gebracht. De EU is nog te star als het erom gaat de twee grote problemen aan te pakken: een niet-flexibele arbeidsmarkt die concurrentie in de weg staat en de segmentatie van de arbeidskrachten met enerzijds werknemers met een vast contract en een goede bescherming van de werkgelegenheid en anderzijds werknemers met een termijncontract, die weinig of geen bescherming genieten en ook nauwelijks kans op bescherming krijgen.

Vervolg op de Europese Raad van voorjaar 2006

Het jaarlijkse voortgangsverslag laat ook zien hoever de lidstaten zijn bij de uitvoering van de verbintenissen die hun leiders tijdens de Europese Raad van het voorjaar 2006 op vier prioritaire gebieden zijn aangegaan en die in grote trekken waren gebaseerd op een voorstel van de Commissie (zie IP/06/348).

Op kennisgebied (onderwijs, O&O en innovatie) verwelkomt het verslag het grotere engagement van de lidstaten op het gebied van O&O, maar de conclusie luidt ook dat er op innovatiegebied een meer strategische aanpak nodig is, die voortbouwt op de overeenkomst die de EU-leiders tijdens de informele top van Lahti in oktober hebben bereikt en op de aanstaande oprichting van het Europese Instituut voor Technologie (zie IP/06/1416).

Wat het ondernemingsklimaat betreft, ziet het verslag redelijke vooruitgang bij de invoering van eenloketten voor de snelle oprichting van nieuwe bedrijven, bij het vergemakkelijken van het aanwerven van de eerste werknemer en bij de uitbreiding van onderwijs in ondernemerschap. In het verslag wordt een beroep op de Europese Raad gedaan om af te spreken dat alle lidstaten hun administratieve lasten voor ondernemingen uiterlijk in 2012 met 25% verminderen; de Commissie zal hiertoe in januari gedetailleerde voorstellen doen. Verder wordt in het verslag een systematische herziening door de Commissie van de werking van de markten voor de belangrijkste goederen en diensten aangekondigd.

Wat het derde door de Europese Raad van het voorjaar 2006 vastgestelde prioriteitsgebied, de flexizekerheid op de arbeidsmarkten, betreft, zijn er tot dusverre nog niet veel vorderingen gemaakt. De Commissie pleegt momenteel op grote schaal overleg over een mededeling die medio 2007 zal worden gepresenteerd; het is de bedoeling dat overeenstemming wordt bereikt over een aantal gemeenschappelijke beginselen, op grond waarvan de lidstaten een beleid inzake flexizekerheid kunnen ontwikkelen dat geschikt is voor hun nationale uitgangssituatie.

Wat het vierde prioriteitsgebied, energie en klimaatverandering, betreft, legt het verslag nadruk op de hoge menselijke en economische kosten van klimaatverandering en op het belang van de komende strategische evaluatie van de energiesituatie, de evaluatie van de regeling voor de handel in emissierechten, de voltooiing van de interne energiemarkt, met inbegrip van energie uit vernieuwbare bronnen, en de inspanningen van de lidstaten, de Commissie en de belanghebbenden om het gedrag van ondernemingen en burgers te veranderen.

Meer details over de uitvoering van de EU-strategie voor groei en werkgelegenheid, en ook de volledige tekst van het jaarlijkse voortgangsverslag van de Commissie en van de hervormingsprogramma's en uitvoeringsverslagen van de lidstaten zijn te vinden op http://ec.europa.eu/growthandjobs/index_en.htm.