Prikactie Memisa/KRO: Anita Witzier krijgt cheque van 13.308 euro

Cordaid

Anita Witzier, ambassadeur van de Prikactie van Memisa/Cordaid en KRO krijgt morgen op Schiphol een cheque overhandigd door GlaxoSmithKline BV (GSK). De Prikactie zamelt deze week geld in voor een vaccinatieprogramma voor kinderen in Papoea Nieuw Guinea. Op Schiphol staan de loopbanden waarop onder andere KRO coryfeeën Anita Witzier, Karin de Groot, Leo Feijen en Schiphol-directeur Cerfontaine en GSK-commercieel directeur Roosjen voor het goede doel zullen lopen.

Elk jaar sterven er in Papoea Nieuw Guinea 12.000 jonge kinderen, onder meer omdat er geen geld is voor vaccinatie tegen gewone infectieziekten zoals mazelen en kinkhoest. Vaccinatie van kinderen is een prioriteit die op korte termijn zal bijdragen aan het terugdringen van de sterfte onder de allerjongsten.

Anita Witzier: 'Dit is een geweldige donatie, een perfectie injectie voor de Prikactie'.

Bob Roosjen, commercieel directeur van de vaccinafdeling van GSK: 'Het bedrag is gezien de opzet van de sponsorloop symbolisch gekozen: het komt overeen met 1 Euro voor elke km van Nederland naar Papoea Nieuw Guinea. GSK ondersteunt de Prikactie van harte en hoopt dat andere bedrijven ook zullen besluiten een donatie te doen. Daarnaast is het natuurlijk van groot belang dat er in samenwerking met de lokale overheid een structurele oplossing wordt gezocht om tenminste de essentiële kindervaccins standaard aan alle babies in Papoea Nieuw Guinea aan te bieden'.

GSK is producent van alle belangrijke kindervaccins en ontwikkelt voortdurend nieuwe vaccins die helpen om ziekte en sterfte verder terug te dringen. Negentig procent van deze vaccins wordt nu al in ontwikkelingslanden afgezet. GSK is de grootste leverancier van Unicef. Eerder dit jaar nog is een nieuw vaccin geïntroduceerd tegen besmetting met rotavirus, de meest voorkomende oorzaak van ernstige diarree en braken bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden en de geïndustrialiseerde wereld. Dit vaccin is anderhalf jaar geleden in Latijns-Amerika op de markt gebracht en sinds enkele maanden in Nederland verkrijgbaar, omdat ook in Nederland jaarlijks enkele duizenden gevallen van ziekenhuisopname door uitdroging als gevolg van ernstige infectie met rotavirus voorkomen.

Locatie: Amsterdam Airport Schiphol, op het plein van Schiphol Plaza (Jan Dellaertplein). De cheque-uitreiking is om 14.30 uur. De loopbanden staan er van 10.00 - 15.00 uur.