Gemeente Zwolle

Minder geluidhinder voor omwonenden A28


Datum uitgave: 12-12-2006
Werken aan een zo goed mogelijk leefklimaat voor de omwonenden van de A28 in Zwolle. Dat is de uiteindelijke doelstelling van de gemeente Zwolle, Rijkswaterstaat en Regio IJssel-Vecht. Deze drie partijen hebben de handen ineengeslagen, om de geluidhinder voor de bewoners van het gebied rondom de A28 zoveel mogelijk te beperken. Aanleiding voor de aanpak van de geluidhinder is de reconstructie van de A28 die in 2005 is afgerond. Tijdens die aanpassingswerkzaamheden van de A28 is al het één en ander gedaan om de geluidhinder zoveel mogelijk te beperken. De maximumsnelheid is aangepast, bestaande geluidschermen zijn al verhoogd en Rijkswaterstaat heeft het stilste asfalt neergelegd, waarover zij beschikt. Toch was het ook noodzakelijk te onderzoeken of ± 3400 woningen rondom de A28 in aanmerking kwamen voor geluidwerende maatregelen. Wettelijk vereiste maatregelen die op kosten van Rijkswaterstaat worden uitgevoerd.

De aanpak
De Regio IJssel-Vecht voert dit omvangrijke project geclusterd uit (zie afbeelding). Ieder cluster vormt een gebied. In cluster 1 (woningen gelegen tussen de Vecht en de Ceintuurbaan) zijn bewoners van ongeveer 200 woningen aangeschreven om deel te nemen aan het project. Hierop hebben 183 huishoudens zich aangemeld. Al die woningen in cluster 1, aan de noord- en zuidzijde van de A28, zijn bezocht. Bij twee van die 183 woningen zijn wellicht aanpassingen noodzakelijk. Dit wordt momenteel onderzocht.

In cluster 2 (woningen aan de zuidzijde van de A28 van de Ceintuurbaan tot het Zwartewater (zie afbeelding en foto) zijn bewoners van 1464 woningen aangeschreven. In totaal zijn er ongeveer 200 woningen gecontroleerd, waarvan er zo'n 40 waarschijnlijk in aanmerking komen voor aanpassingen. Dit type woningen wordt ook nader onderzocht.

In overleg met de bewoner
Per cluster wordt er een zelfde werkwijze gehanteerd. Nadat alle aangemelde woningen zijn bezocht, wordt bepaald voor welke en hoeveel woningen er aanvullende isolatiemaatregelen genomen moeten worden. Om dat vast te stellen vindt er nader onderzoek plaats. Dit is de fase waarin de clusters 1 en 2 zich bevinden. Dit onderzoek richt zich op de berekende geluidsbelasting op de gevel t.o.v. de geconstateerde gevelisolatie. Dit is een bouwkundig onderzoek dat inzicht geeft over waar en hoe de bestaande gevelisolatie moet worden verbeterd. De aanvullende maatregelen moeten in een bouwkundig bestek worden opgenomen en met de bewoner worden besproken. Als de bewoner akkoord is, wordt dit vastgelegd in een contract, dat door de bewoner/eigenaar en de Regio IJssel-Vecht wordt ondertekend. De geselecteerde aannemer brengt vervolgens in overleg met de bewoner, de maatregelen aan.

In de afbeelding staat ook wanneer de andere clusters aan bod komen. Medio 2008 moet het hele project zijn afgerond.