IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie

woensdag 13 december 2006

Nederland 2
23.10 - 24.00 uur:

DDD: HET MYSTERIE VAN DE VRIJMETSELAARS
Unieke documentaire over de Vrijmetselarij in Nederland

Vrijmetselaars kampen met een imagoprobleem. Buitenstaanders hebben er associaties bij van geheime inwijdingen en gewelddadige rituelen. Maar klopt dit beeld eigenlijk wel? De Orde van Vrijmetselaren onder het Groot Oosten der Nederlanden viert dit jaar haar 250-jarig bestaan. Voor deze eeuwenoude mannenclub de gelegenheid om iets meer van zichzelf te laten zien. Voor filmmaker Annemarie van Zweeden en researcher Saskia Hamming een mooie aanleiding om in het mysterie van de Vrijmetselarij te duiken.

De Vrijmetselaars zelf wijzen iedere verwijzing naar occultisme of samenzweringen naar het rijk der fabelen. Hamming: 'Ook ik begon mijn research met de verwachting dat ik allerlei complotten en duistere figuren zou tegenkomen. Naarmate ik me meer in de rituelen en de symboliek verdiepte, met Vrijmetselaars praatte en tempels bezocht, kwam ik tot de conclusie dat er, in ieder geval in Nederland, van duistere praktijken geen sprake is." In tegendeel, Van Zweeden en Hamming ontmoeten vooral aardige, weldenkende, hoog opgeleide mannen die via de Vrijmetselarij hun leven een extra dimensie geven.

Het lidmaatschap van de Vrijmetselarij heeft grote invloed op het doen en laten van de leden. Hamming: "Je voelt dat er iets met hen gebeurt op het moment dat ze in besloten kring met elkaar aan de slag gaan. Een deel van de aantrekkingskracht en meerwaarde van de Vrijmetselarij ligt dus wel in de geheimzinnigheid en de beslotenheid ervan.' In onze gefragmenteerde en oppervlakkige samenleving verlangen steeds meer mensen naar mysterie, spiritualiteit en verbeelding. De Vrijmetselarij ziet zichzelf als goed alternatief voor de zoekende mens die zich afvraagt of er meer is tussen hemel en aarde en die op zoek is naar een juiste levenshouding. Van Zweeden volgt in haar documentaire een aantal broeders: de Grootmeester van de Orde - een doorgewinterde Vrijmetselaar - tijdens het feestelijke jubileumjaar en twee mannen die nog aan het begin van hun Vrijmetselaarscarrière staat. Waarom zoeken zij hun zingeving binnen de Vrijmetselarij, wat zijn hun verwachtingen en hoe ervaren zij de inwijdingsceremonieën?

De documentaire volgt de broeders in de loge en leert de achtergrond en betekenis van de symbolen en rituelen kennen, op zoek naar de werkelijkheid achter het geheim. Ook al wordt de filmploeg regelmatig weggestuurd bij besloten rituelen en vergaderingen: nooit eerder mocht er in de Nederlandse Vrijmetselarij zo veel van binnenuit gefilmd worden. Na het zien van deze unieke documentaire kan de kijker zelf de balans opmaken of de Vrijmetselarij een jongensclub is voor ijdeltuiten of een verheven broederschap die onze maatschappij wel degelijk iets te bieden heeft.

Regie: Annemarie van Zweeden; research: Saskia Hamming; camera: Mark van Aller; geluid: Marjo Postma; montage: Barbara Hin; eindredactie: Margje de Koning



IKON