Ingezonden persbericht


Beter Onderwijs Nederland en de Algemene Onderwijsbond presenteren i.s.m. Felix Meritis:

DEBAT: Tijd voor Talentgestuurd Onderwijs

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
woensdag 13 december, aanvang 19.30 uur
toegang ¤ 7,50

Nederland zal zich de komende jaren moeten inspannen om al het aanwezige talent krachtig te ontwikkelen. Doorslaggevend daarbij is de kwaliteit van het onderwijs, van basisschool tot en met de universiteit. Hoe moeten we ons onderwijssysteem zo inrichten dat de talenten van leerlingen en leraren maximaal worden ingezet? Opinieleiders in het Nederlands onderwijs spreken vrijuit met vertegenwoordigers van de grote politieke partijen aan de hand van eigen stellingen:

Ad Verbrugge, Beter Onderwijs Nederland (BON):
Competentieonderwijs is een vorm van kinderverwaarlozing en dient zo snel mogelijk vervangen te worden door instructieonderwijs.

Arnold Heertje, Beter Onderwijs Nederland (BON):
Lerarenopleidingen moeten weg bij het HBO en naar de universiteit.

Walter Dresscher, voorzitter Algemene Onderwijsbond: Maria van der Hoeven, de minister van Onderwijs, heeft gelijk: 'Tussen de leerling en de leraar gebeurt het'. De enige garantie voor goed onderwijs is een hoogopgeleide leraar die alle ruimte krijgt als professional om z'n werk te doen. Geef de leraar zijn vak terug!!

Robert Sikkes, hoofdredacteur HOb (Het Onderwijsblad): Scholen moeten beter laten zien wat ze doen aan kwaliteitsverbetering: publiek en politiek zullen die transparantie belonen. Noodzakelijk zijn daartoe: openheid van toetsgegevens, duidelijke eisen en strenge aanpak van zwakke scholen.

Chiel Renique, secretaris onderwijszaken VNO/NCW:
Het met succes bestrijden van achterstanden is even belangrijk als het bevorderen van topprestaties van hoogbegaafde leerlingen; daarom moeten scholen veel ruimte krijgen, maar ze moeten wel meewerken aan objectieve prestatiemetingen. Leraren die bijzondere prestaties leveren, dienen daarvoor ook extra te worden beloond.

Moderator: Marten Kircz, leraar in het voortgezet onderwijs, lid hoofdbestuur AOb

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: ¤ 7,50
Reserveren: receptie@felix.meritis.nl, (020) 623 13 11 Informatie: www.beteronderwijsnederland.nl - www.aob.nl


* * * * *

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *
zondag 10 december - 12.00-18.00 uur Forum Amsterdam: The Role of the City in building Europe Jaarlijkse manifestatie dit jaar gewijd aan de rol van de stad in Europa. Steden functioneren steeds vaker op de globale markt terwijl nationale regeringen zich op de binnenlandse markt richten. Wie deze verschijnselen niet kan zien als een cultureel proces, loopt de kans met uitsluitend financiële, economische oplossingen te komen. Nodig is een visie, ten eerste op stedelijk niveau om de samenhang tussen cultuur, economie en sociale context te zien. Vandaar dat Forum Amsterdam op één dag aan al deze drie facetten aandacht besteedt. Met de keynote speech Can Cities survive without being Creative Cities? door Giovanni Padula en verschillende presentaties en workshops met o.a. Hugo de Greef (European Festivals Association), Serhan Ada (Bilgi University, Istanbul), Kyrylo Bulkin (Radio Liberty , Kiev), Gabriella Gönczy (Signandsight.com, Berlijn), Soheila Najand (Stichting Interart), Joachim Umlauf (Goethe-Institut Amsterdam) en Ab Cherribi (gemeente Amsterdam, stadsdeel De Baarsjes).

Voor meer informatie zie: http://www.felix.meritis.nl/nieuws/forumamsterdam/index_eng.html

reserveren 020 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl