Gemeente Coevorden

Digitale ontsluiting bedrijventerreinen en scholen

Alle 28 basisscholen begin 2007 aangesloten

Naast goede bereikbaarheid over weg, water en spoor zijn basisscholen en de eerste ondernemingen in de gemeente Coevorden in 2007 ook bereikbaar via een digitaal breedband netwerk. De eerste basisschool, de R.K. Daltonbasisschool Panta Rhei in Coevorden zal deze maand als eerste basisschool gebruik kunnen maken van de 10 Mb-glasvezelverbinding. Gemeente Coevorden gaat nu samen met Parkmanagement Coevorden bij ondernemingen op de drie grootste bedrijventerreinen de vraag naar breedband glasvezelverbindingen inventariseren.

Netwerkbedrijven investeren pas in een nieuwe glasvezelinfrastructuur als er ook een rendabele vraag naar een dergelijke infrastructuur is. Gemeente en Parkmanagement Coevorden gaan deze vraag bundelen door alle ondernemers op het Europark, Leeuwerikenveld I en Leeuwerikenveld II te benaderen met de vraag of zij behoefte hebben aan snelle digitale glasvezelverbindingen. Als er voldoende vraag is, zal er actief aan telecomproviders gevraagd worden om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Doel is om eind volgend jaar de eerste ondernemingen aan te sluiten op een nieuw breedbandnet.

Voordelen voor scholen

Alle 28 basisscholen in de gemeente Coevorden zijn vóór 1 februari 2007 aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit betekent dat de leerlingen en docenten niet alleen profiteren van een veel snellere Internetverbinding, maar er bovenal ook tussen scholen tekst-, beeld- en geluidsbestanden en functionaliteit uitgewisseld kunnen worden. Bovendien kunnen de scholen via het netwerk goedkoper telefoneren en hun ICT gezamenlijk laten beheren. In de toekomst kunnen de scholen steeds meer toepassingen via dit glasvezel gaan benutten.

Gemeente Coevorden is al lange tijd bezig met initiatieven op het gebied van breedbandverbindingen. In 2003 is een zogenaamde businesscase gestart om te kijken naar de mogelijkheden van een glasvezelnetwerk voor de gemeente Coevorden. Daaruit bleek echter dat het voor de gemeente Coevorden alleen niet rendabel is om een dergelijk netwerk aan te leggen. Door aan te sluiten bij de Drenthering van de provincie Drenthe hoopte het college van burgemeester en wethouders destijds de hele gemeente Coevorden te kunnen aansluiten op het glasvezelnetwerk. De eerste resultaten zijn daarvan deze maand zichtbaar.