Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

13/12/2006 - Meer ruimte voor wonen.

De Parkstad Raad heeft in haar vergadering van 11 december 2006 de Regionale Woonvisie behandelt. Parkstad Limburg krijgt als eerste regio van Nederland te maken met een bevolkingsdaling. De regio ziet deze bevolkingsdaling als een kans om de kwaliteit van wonen in de regio te verhogen. Met de Regionale Woonvisie op Hoofdlijnen is een belangrijke stap gezet in de richting die de regio in wil slaan om de toekomst in een fundamenteel veranderende woningmarkt het hoofd te bieden. De woonvisie is tot stand gekomen in samenwerking met het rijk, de provincie, de gemeenten, de woningcorporaties en de projectontwikkelaars en ook in de uitwerking blijven deze partijen samenwerken.

Parkstad Limburg streeft met de Regionale Woonvisie op Hoofdlijnen drie doelen na op het gebied van wonen:

- Bevolkingsdaling als kans zien: door demografische ontwikkelingen en ontwikkelingen in de woningvraag zal de regio de regie nemen om de woningmarkt in evenwicht te brengen en te houden door vraag en aanbod, kwaliteit en kwantiteit naar elkaar toe te brengen.
- Het geven van een kwaliteitsimpuls aan het wonen in Parkstad door het stimuleren van innovatie en vernieuwing om de woonconsument te verleiden, imagoversterking te bewerkstelligen en de regio als een activerende kracht te positioneren die goede initiatieven stimuleert.
- Bewoners meer kansen bieden om hun woonwensen te realiseren door een aanbod te genereren dat beter aansluit bij de woonwensen van (toekomstige) bewoners.

Unieke aanpak

De aanpak die in deze visie wordt neergelegd is uniek, alleen al vanwege het feit dat overheden, marktpartijen en woningcorporaties hebben aangegeven via gezamenlijke projecten te werken aan een sterke leefbare woonomgeving. Hiermee komt Parkstad Limburg beter op de kaart als aantrekkelijke, interessante en goed betaalbare locatie om te wonen.

Er wordt in de héle regio gekeken waar herstructurering moet plaatsvinden en waar nieuwbouw nodig is. De woonomgeving staat hierbij centraal.

De uitdaging zal zijn: Hoe kunnen woningbouwontwikkeling en de groene kwantiteiten van de Parkstad elkaar versterken en welk woningconcept past het beste in de omgeving?

Woonwensen burgers op de eerste plaats

Parkstad Limburg zal kijken naar de woonwensen van de burgers. Een woonpanel en samenwerking met de marktpartijen zal inzicht bieden in de wensen van de woonconsument. Deze partijen weten heel goed wat er onder de bevolking leeft.

Betere wijken

Zoals al is aangegeven geeft de visie een globaal beeld van wat er in de komende jaren gebouwd, geherstructureerd en gesloopt gaat worden. Er wordt een duidelijke keuze uitgesproken dat Parkstad niet op slot gaat, maar dat men kiest voor een strategie van kwalitatieve groei. De hoofdopgave voor de komende jaren is omvorming van de huidige woonmilieus, samen te vatten als verbeteren en vernieuwen. Dit betekent dat naast herstructurering en sloop een toevoeging van circa 2.000 woningen en 1.200 zorgwoningen (vanuit de koploperspilot) te verwachten is. Dit beperkt zich niet alleen tot toevoeging van woningen, maar heeft ook betrekking op verbetering van de openbare ruimte, stedenbouw en leefbaarheid.
Op dit moment zijn er plannen bekend voor de toevoeging van ca. 8.500 woningen. Dat betekent dat er prioriteiten moeten worden gesteld. De woonvisie geeft daartoe handvatten aan in de vorm van ordeningsprincipes, die de gewenste selectie van plannen op basis van kwaliteit moeten mogelijk maken. Daarbij kan gedacht worden aan principes als: binden van doelgroepen, herstructurering gaat voor nieuwbouw en Parkstad Centrum als hoogste prioriteit. Volgens deze werkwijze verbeteren en vernieuwen de woonmilieus, ten gunste van een duurzame toekomst van het wonen in Parkstad Limburg.

Voor meer informatie zie www.parkstad-limburg.nl.