Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Luchtverkeersleiding Nederland, Lelystad Airport en de provincie Flevoland.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft vandaag de resultaten van het onderzoek naar toekomstige vliegroutes van en naar Lelystad Airport gepresenteerd. Bij het ontwerpen van deze nieuwe routes is LVNL uitgegaan van het zoveel mogelijk ontzien van bewoonde gebieden en natuurgebieden. Het ontwerpen van een nieuwe routestructuur voor het luchtverkeer van en naar Lelystad is nodig omdat Lelystad Airport wil uitbreiden.

Voor deze uitbreidingsplannen moet de luchthaven een
milieueffectrapport opstellen. Dit milieueffectrapport (m.e.r.) bevat gedetailleerde informatie over o.a. vliegroutes en de verwachte milieubelasting van de omgeving. Lelystad Airport zal onderzoeken of het nieuwe ontwerp daarin kan worden opgenomen. Het rapport zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2007 worden gepubliceerd. Hierop kunnen burgers en overheden reageren en een inspraakreactie indienen. Het formeel vaststellen van de vliegroutes is de verantwoordelijkheid van de minister van Verkeer en Waterstaat.

De vliegroutes die in het onderzoek van LVNL naar voren komen wijken duidelijk af van de in het verleden ontworpen routes. Zo lopen er geen vertrekroutes meer over stedelijk gebied en dorpskernen. Eén van de routes voor vertrekkende vliegtuigen loopt weliswaar over de Oostvaardersplassen, maar ligt zodanig dat vliegtuigen boven dit gebied al op minimaal 1 kilometer hoogte vliegen. Aanvliegroutes liggen deels in een rechte lijn op de landingsbaan. Het dalende vliegverkeer vliegt grotendeels over het Eemmeer langs Almere en ten noorden van Dronten.

Tegen de eerder gekozen routes die nodig zijn om uit te breiden bestaan grote bezwaren. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft daarom, mede op verzoek van de provincie Flevoland en Lelystad Airport, LVNL verzocht nieuwe routes te ontwerpen die minder belastend zijn voor bebouwde gebieden. LVNL is daarbij gehouden aan internationale regels en voorschriften op het gebied van veiligheid en vliegbaarheid. Ook moet een nieuwe routestructuur voor het verkeer van en naar Lelystad Airport zich goed verhouden tot de routes voor het luchtverkeer van en naar Schiphol.