Gemeente Amersfoort

Persbericht

Sectie Communicatie

nummer: 275

datum: 12 december 2006

College laat toekomstbeelden 'Kop van Isselt' en Oliemolenkwartier onderzoeken

Het college van B&W wil zowel een ontwikkelingsvisie laten maken voor de 'Kop van Isselt' als een plan van uitvoering voor het Oliemolenkwartier. Het gebied tussen de Industrieweg en de binnenstad zal in de toekomst steeds meer een actieve centrumsfeer gaan krijgen. Een gebied waar mensen wonen, werken en recreëren. Met de komst van het Eemplein wordt daarin de eerste stap gezet. In het Oliemolenkwartier ziet het college kansen om de creatieve economie verder te stimuleren. Om de samenhang tussen alle ontwikkelingen in deze omgeving niet uit het oog te verliezen, zal de ontwikkelingsvisie 'Kop van Isselt' kijken naar het hele gebied tussen Industrieweg en binnenstad.

Ontwikkelingsvisie 'Kop van Isselt'

De Kop van Isselt is het gebied tussen de Brabantsestraat en de Industrieweg en huisvest op dit moment diverse bedrijven, waaronder afvalverwijderingsbedrijf ROVA. Er loopt een onderzoek naar de mogelijkheden om dit bedrijf te verplaatsen naar een andere locatie. De ontwikkelingsvisie 'Kop van Isselt' zal een lange termijn verkenning en strategie opleveren, maar geeft nog geen eindbeelden voor het gebied. De ontwikkelingsvisie dient als basis om een concreet stedenbouwkundig plan te kunnen maken.

Creatieve bedrijvigheid in Oliemolenkwartier

Het komende half jaar wordt nader onderzocht welke mogelijkheden het Oliemolenkwartier biedt om de creatieve economie te stimuleren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ondernemingen op het gebied van advies, ontwerp, ict of multimedia. Het Oliemolenkwartier ligt vlak bij de binnenstad en grenst aan het toekomstige Eemplein en de Kop van Isselt. Het is een dynamisch gebied met veel tijdelijke functies en activiteiten, zoals horecagelegenheid Zandfoort aan de Eem, de studentenboxen en in Rohm en Haas een werkplaats van kunstenaars. Voor een groot deel van het Oliemolenkwartier is de bestemming nog niet vastgelegd. Wel is zeker dat het bedrijf Sara Lee hier gevestigd blijft en dat langs de Amsterdamseweg een vestiging komt van Hogeschool Utrecht.

Samenhang

Voor het Oliemolenkwartier wil het college een flexibel ruimtelijk plan maken, om ervoor te zorgen dat de creatieve economie optimale kansen krijgt om zich daar verder te ontwikkelen. De komende 15 jaar zal het gebied dan vooral tijdelijke functies hebben. De definitieve plannen voor het Oliemolenkwartier voor na die 15 jaar moeten aansluiten op de ontwikkelingsvisie 'Kop van Isselt'. Het college van B&W legt deze aanpak ter peiling voor aan de gemeenteraad.

Informatie: Simone de Jong, communicatieadviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 45 48, e-mail s.dejong@amersfoort.nl.

---- --