Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul, 07 december 2006

Samenwerking bij veilig uitgaan

De gemeente Valkenburg aan de Geul, de politie Limburg-Zuid, het Openbaar Ministerie en Koninklijke Horeca Nederland gaan meer samenwerken om het uitgaan in Valkenburg te verbeteren en veiliger te maken. Hiervoor gaan deze partijen de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan inzetten, een manier van werken die ook in diverse andere gemeentes met uitgaansgebieden wordt toegepast.

In de Kwaliteitsmeter wordt onder meer beschreven op welke manier de partijen gaan samenwerken, welke maatregelen men gaat nemen en hoe die uitgevoerd worden. Hierbij valt te denken aan maatregelen op het gebied van toezicht houden, het opstellen van huisregels door ondernemers, voorzieningen in de openbare ruimte, verlichting en verkeersafhandeling.
Bij de uitwerking van de maatregelen zullen ook andere partijen, zoals bewoners en het uitgaanspubliek, worden betrokken. "Uitgaansgebieden zijn vaak de visitekaartjes van een gemeente. Als daar een prettige sfeer heerst en de veiligheid voor iedereen gegarandeerd kan worden, dan heeft dat een positieve uitwerking op de hele regio. Maar in de praktijk blijkt dit een te zware taak en verantwoordelijkheid om aan één partij, zoals politie of ondernemers, over te laten. Daar is een structurele samenwerking van alle betrokken partijen voor nodig" concludeert burgemeester Nuijtens.

Op 13 december om 10.30 uur heeft Koninklijke Horeca Nederland een afspraak met het college om te praten over de visie op de horeca voor de toekomst. Aansluitend, rond 11.30 uur zal de samenwerkingsovereenkomst in het gemeentehuis te Valkenburg worden ondertekend.