Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Van Hoof haalt bakzeil in kwestie rond open grenzen voor werknemers nieuwe EU-landen

13-12-2006 * Het voornemen van staatsecretaris Van Hoof (VVD) om per 1 januari de grenzen voor arbeidskrachten uit Oost-Europa volledig en zonder enige vorm van controle open te stellen is gesneuveld in de Tweede Kamer. Jan de Wit, Tweede Kamerlid voor de SP, riep de staatsecretaris op om van zijn "gehaaste en ondoordachte plannen af te stappen. Ze zijn te drastisch en te ingrijpend." Een grote meerderheid in de Tweede Kamer deelde die mening.

De Wit De staatssecretaris heeft volgens de SP volstrek ontoereikende maatregelen genomen om te voorkomen dat arbeidskrachten uit Oost-Europa worden onderbetaald, onder erbarmelijk omstandigheden worden gehuisvest en dat Nederlandse werknemers worden verdrongen. Als werkgevers zonder enige belemmering en controle arbeidskrachten uit Oost-Europa kunnen halen neemt is er geen enkele reden voor werkgevers om onervaren jongeren een perspectief te bieden en ouderen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten in te schakelen.

Werkgevers willen geen afspraken maken met de vakbonden om oneerlijk concurrentie en verdringing te voorkomen. Van Hoof heeft moeten toezeggen opnieuw met werkgevers en werknemers in de verschillende sectoren te praten over garanties. In februari 2007 bespreekt de Kamer aan de hand van de uitkomsten opnieuw over de vraag of en zo ja in welke mate de grenzen verder open kunnen.