Time : 09:52:53
Date : 13 December 2006
Sender Name: ablynx

ABLYNX IDENTIFICEERT NIEUWE NANOBODIES® - EERSTE MIJLPAAL IN DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MET PROCTER & GAMBLE

GENT, België, 13 december 2006 - Ablynx, de pionier in ontdekking en ontwikkeling van Nanobodies®, kondigt vandaag aan dat het in zijn samenwerkingsovereenkomst met Procter & Gamble Pharmaceuticals Inc. (P&PG), een divisie van The Procter & Gamble Company, een eerste mijlpaal heeft bereikt dat het potentiaal aantoont van Ablynx' Nanobody®-technologie voor mogelijk nieuwe behandelingen van spier- en beenderziekten.

De unieke en gepatenteerde Nanobody®-technologie werd toegepast om op een snelle manier een zeer divers en krachtig panel van Nanobodies® te identificeren tegen een bepaald ziektedoel. Dit ziektedoel behoort samen met anderen exclusief toe aan de samenwerking en brengt een mijlpaalbetaling met zich teweeg waarvan het bedrag niet werd vrijgegeven.

Hennie R. Hoogenboom, PhD, Chief Scientific Officer van Ablynx, zegt: "We zijn uiterst tevreden dat we deze belangrijke mijlpaal behaald hebben die vooruitgang aantoont in een zeer opwindend onderzoeksgebied en de doeltreffendheid van ons
Nanobody®-technologieplatform bevestigt. Het toont aan dat onze technologie op een heel snelle manier Nanobodies® kan aanmaken tegen relevante therapeutische doelen, welke zijn marktwaarde bedadrukt."

Kevin E. Driscoll, PhD, Director New Technology Development bij P&GP, voegt hieraan toe: "We zijn opgetogen met de geboekte vooruitgang in deze samenwerking. Ablynx heeft bewezen een uitstekende partner te zijn in het successvol identificeren van nieuwe Nanobodies® die kunnen leiden tot de ontwikkeling van medicijnen voor de behandeling van spier- en beenderziekten."

Als deel van deze lopende samenwerking, is Ablynx verantwoordelijk voor de ontdekking van Nanobodies® die voldoen aan een overeengekomen produktprofiel. P&GP is verantwoordelijk voor de pre-klinische en klinische ontwikkeling van Nanobodies®, alsook voor de commercialisatie van medicatie die hieruit voortvloeit.

De strategie van Ablynx bestaat erin om een diverse en brede portfolio uit te bouwen van therapeutische Nanobodies®, die zowel voortvloeien uit strategische samenwerkingsovereenkomsten als uit zijn eigen interne onderzoeksprogramma's. Bovenop de samenwerking met P&GP heeft Ablynx lopende onderzoeksovereenkomsten en belangrijke multi-target samenwerkingsakkoorden met verscheidene grote farmaceutische bedrijven, onder meer met Wyeth Pharmaceuticals, Novartis, Centocor (J&J) en Kirin Brewery.


-einde-

Over Ablynx - www.ablynx.com
Ablynx is een biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling van Nanobodies® voor de behandeling van ernstige ziekten. Nanobodies® zijn een nieuwe klasse van therapeutische eiwitten, gebaseerd op fragmenten van enkel-domein antilichamen. Ablynx ontwikkelt therapeutische Nanobodies® in diverse belangrijke ziektegebieden, met inbegrip van ontsteking, trombose, oncologie en de ziekte van Alzheimer. Ablynx en zijn medewerkers hebben reeds Nanobodies® geproduceerd tegen meer dan twintig verschillende therapeutische doelwitten en behaalde positieve in vivo resultaten in pre-klinisch onderzoek in vijf therapeutische programma's, in vier ziektedomeinen. Belangrijk is het feit dat in gevorderde pre-klinische studies, Ablynx voor zijn Nanobody®-kandidaten in vivo de afwezigheid van enige mogelijke immunogeniciteit heeft aangetoond. Heden zijn drie van deze programma's in een vergevorderd pre-klinisch ontwikkelingsstadium en Ablynx verwacht dat twee hiervan de llinische fase zullen bereiken gedurende de eerste helft van 2007.

Ablynx heeft belangrijke samenwerkingsovereenkomsten met verschillende grote farmaceutische bedrijven, waaronder Novartis, Centocor (J&J) en P&G Pharmaceuticals. Ablynx bouwt aan een gevarieerde en brede portfolio van therapeutische Nanobodies® via samenwerkingen met externe partijen en eigen onderzoeksprogramma's.

Geneesmiddelen gebaseerd op Nanobodies® vertegenwoordigen een belangrijke commerciële opportuniteit gezien ze de voordelen van conventionele antilichamen combineren met bepaalde kenmerken van kleine synthetische molecules. Ze zijn de kleinst gekende, functionele fragmenten van natuurlijke antilichamen en kunnen hierdoor op verschillende wijzen worden toegediend (via injectie, oraal, in sprays of zalf). Conventionele antilichamen daarentegen kunnen enkel via injectie worden aangewend. Dankzij hun unieke structuur kunnen ze zich beter richten op therapeutische doelen die minder toegankelijk zijn voor conventionele antilichamen. Voorbeelden hiervan zijn het actief centrum van enzymen, receptoren en moeilijk toegankelijke virale interactieplaatsen. Nanobodies® worden aangemaakt in micro-organismen tegen een lage kost, wat niet haalbaar is voor conventionele antilichamen.

Ablynx heeft een dominante patentpositie op het gebied van Nanobodies® en verwierf wereldwijde en exclusieve rechten op meer dan 40 families van toegekende patenten en patentaanvragen, met inbegrip van patenten die de basisstructuur, de samenstelling, de bereiding en het gebruik van Nanobodies® omvatten (de 'Hamers patenten'). Deze werden in belangrijke territoria toegekend, inclusief de Verenigde Staten van Amerika, Europa en Japan. Alle producten gebaseerd op Nanobodies® worden door deze patenten beschermd.

Ablynx, met hoofdzetel te Gent, België, heeft al meer dan ¤70 miljoen (ruim 87,5 miljoen USD) kapitaal opgehaald dankzij een internationaal investeringsconsortium bestaande uit Abingworth Management (Verenigd Koninkrijk), Alta Partners (Verenigde Staten van Amerika), Biotech Fonds Vlaanderen (België), Gilde Investment Management (Nederland), GIMV (België), KBC (België), Sofinnova Partners (Frankrijk) en SR One (Verenigde Staten van Amerika). De patenten die aan de basis liggen van de Nanobody® technologie werden ingebracht door de oprichtende instituten VIB en VUB (Vrije Universiteit Brussel).

Contacten:

Media relaties voor Ablynx:
Northbank Communications
Sue Charles, CEO
Dr Christelle Kerouedan, Account Manager
Tony Stephenson, Media Relations
t : +44 (0) 20 3008 7550
e: ablynx@northbankcommunications.com

Ablynx:
Dr Edwin Moses, Chairman & CEO
t : +32 (0)9 241 11 51
m: +44 (0)777 1954193 / +32 (0)473 39 50 68
e: edwin.moses@ablynx.com

Eva-Lotta Allan, CBO
t : +32 (0)9 261 0635
m: +32 (0)475 783 621 / +44 (0)7990 570900
e: eva-lotta.allan@ablynx.com

URL: http://www.ablynx.com Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - UK Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL