Gemeente Leeuwarden



Sneek: 550 jaar stadsrechten

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-12-2006) In 2006 besteedt Sneek aandacht aan het belangrijke feit dat de stad in 1456 een eigen wetboek vaststelde. Als kroon op de viering van 550 jaar stadsrechten heeft de stad een fraai wandbord van de andere Friese steden ontvangen. Het wandbord werd op 7 december uitgereikt door loco burgemeester Gerrit Krol van Leeuwarden en is gemaakt door Koninklijke Tichelaar Makkum. Burgemeester Arno Brok van Sneek nam het wandbord in ontvangst.
In zijn toespraak roemde loco burgemeester Krol een aantal bekende Snekers, die in het verleden en heden de eer van de stad hebben verdedigd en op wie de stad trots kan zijn. Krol: `De lijst wordt aangevoerd door Pieter Sjoerds Gerbrandy, minister-president van het oorlogskabinet, en de `rode' vrijzinnige predikant Willem Banning, die zeven jaar in Sneek stond. Trots is Sneek ook op zijn lijsten met verzetshelden in de Tweede Wereldoorlog, op zijn schippers in de Orde van de Sneker Pan en op zijn Waterpoorters: vrijwilligers die zich belangeloos, met passie inzetten voor het welzijn van de stad. Al hun namen zijn te vinden in het stadsarchief en hopelijk wordt de rij Waterpoorters de komende jaren veel en veel langer. Want uiteindelijk zijn het de burgers zelf die een stad gezicht en kleur geven. Het zijn de burgers die ervoor zorgen dat Sneek een stad is waar mensen graag wonen, werken, winkelen en varen.'

Ter gelegenheid van het jubileum werden het hele jaar verschillende festiviteiten georganiseerd, zoals concerten, theatervoorstellingen en publicaties in de plaatselijke krant. Ook vond de allereerste stadsreünie plaatsgevonden en werd een start gemaakt met een poëzieroute door de binnenstad.