European Union



IP/06/1803

Brussel, 13 december.2006.

Concentraties: Commissie geeft groen licht voor Nycomeds geplande overname van Altana Pharma

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de plannen van het Deense Nycomed om het Duitse Altana Pharma AG over te nemen. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening is de Commissie van oordeel dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zou belemmeren.

Nycomed produceert en verkoopt in heel Europa ziekenhuisproducten, en receptvrije (zogeheten OTC-geneesmiddelen) en receptplichtige geneesmiddelen in diverse Europese landen. Nycomed staat onder de gezamenlijke zeggenschap van Nordic Capital Fund V (Jersey) en Credit Suisse Group (Zwitserland).

Altana is actief in onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van geneesmiddelen. De onderneming richt zich op innovatieve geneesmiddelen voor gastro-intestinale en respiratoire ziekten, zelfzorgmedicatie en producten voor beeldvorming. Altana is vooral in Europa en Latijns-Amerika actief.

De activiteiten van Nycomed en Altana zijn sterk complementair, zodat er slechts beperkte overlappingen zijn. Het onderzoek van de Commissie richtte zich op drie productmarkten: de Oostenrijkse en Belgische markt voor protonpompremmers (PPI's), die de afscheiding van maagzuur verminderen, en de Belgische markt voor tonicums.

Voor de markten voor PPI's kwam de Commissie tot de bevinding dat de geplande transactie de daadwerkelijke mededinging niet significant zou belemmeren, omdat de fusieonderneming nog steeds te maken zou krijgen met concurrentie van andere grote farmaceutische ondernemingen die PPI's verkopen. Bovendien wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe generatie (originele en generieke) PPI-geneesmiddelen die binnenkort op de markt zullen komen, terwijl de octrooibescherming van Altana's PPI-geneesmiddel afloopt.

Wat tonicums betreft, constateerde de Commissie dat de partijen na de geplande transactie nog steeds te maken krijgen met concurrentie van andere farmaceutische ondernemingen die tonicums, merkgeneesmiddelen voor de massamarkt en verwante producten zoals multivitamines produceren. Al met al bleek uit het marktonderzoek van de Commissie dat de transactie geen mededingingsbezwaren oplevert.

Meer informatie over deze zaak zal te vinden zijn op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m88.html#m_44 18