Rechtbank Zutphen


Rechtbank werkt mee aan Lezersjury De Stentor

Zutphen, 14 december 2006 - Vandaag verschijnt in alle edities van de regionale krant De Stentor en op de Internetsite een oproep aan de lezers om deel te nemen aan de Lezersjury.

Lezersjury
Dit is een vaste groep lezers (abonnees) van de krant die samen met een journalist van De Stentor elke maand een interessante (straf)rechtszaak bij de rechtbank in Zwolle-Lelystad of Zutphen zal volgen. Ze zullen de inhoudelijke behandeling live in de zittingszaal bijwonen. In de krant van de volgende dag zal deze groep van vijf personen in steeds wisselende samenstelling de wijze van behandeling van de zaak, het optreden van rechter(s), ovj, advoca(a)t(en), verdachte(n) en andere professionele deelnemers becommentariëren. Ook zullen ze aangeven hoe ze over de geëiste straf denken en of ze zelf wellicht een andere straf in gedachten hadden.

De Lezersjury wordt tijdens het bijwonen van de zitting begeleid door een journalist van De Stentor, Nees Westerhout. Hij is Lezersredacteur en zal ook zelf objectief verslag doen van de behandeling van de zaak.

Selectie van een zaak
Lezersredacteur Nees Westerhout zal in overleg met m.n. het OM de bij te wonen rechtszaken selecteren. Criteria zijn onder andere: de maatschappelijke relevantie, gaat het bijvoorbeeld om een reeks van delicten (voorbeeld: veelpleger) en is het een zaak die onderdeel vormt van het "speerpuntbeleid van het OMâ.

Oproep
De Stentor plaatst deze week een oproep in de krant en op Internet voor deelnemers aan de jury. In dit artikel is ook een reactie van de president van rechtbank Zupthen, G Vrieze en J. van Aerde, waarnemend president van de rechtbank Zwolle-Lelystad, opgenomen. Beiden juichen de komst van een Lezersjury in Oost-Nederland toe. Ook het Openbaar Ministerie heeft zijn medewerking toegezegd.

De Stentor zoekt deelnemers die een dwarsdoorsnede (leeftijd, opleiding, beroepsgroep) van de samenleving vormen. De redactie van De Stentor doet een voorselectie van de aanmeldingen. De uiteindelijke groep deelnemers zal ook met de gerechten / OM worden besproken. Half januari 2007 moet de selectie zijn afgerond en zullen de deelnemers tijdens een informatiebijeenkomst bij de gerechten worden ontvangen voor een kennismaking- en informatiebijeenkomst. De beeldredactie zal deze gelegenheid aangrijpen om van alle juryleden een portret te maken.

Niet Nieuw
De Lezersjury is in Nederland geen nieuw fenomeen. De gerechten in het Noorden van het land, Den Bosch en Breda en sinds kort ook Arnhem zijn er al bekend mee. Collegaâs in deze gerechten spellen de volgende dag de krant als ze weten dat de Lezersjury in de zaal aanwezig was.

Geïnteresseerd?
Belangstellenden voor de lezersjury kunnen contact opnemen met de Stentor. Zij krijgen dan een een opgaveformulier en aanvullende informatie toegestuurd. Aanmelding kan schriftelijk: De Stentor, t.a.v. Lezersredactie, Antwoordnummer 170, 7300 VB Apeldoorn. Via e-mail: lezersjury@destentor.wegener.nl.

Telefonisch (055-5389000) op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 13 december 2006 Naar boven