Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 06 - 30

Datum 27 november 2006

Informatieavond over het baggeren van vijvers en singels in Barneveld en Voorthuizen

De waterbodems van de singels en vijvers in de wijken De Vaarst en Zuid III in Barneveld krijgen een schoonmaakbeurt. Ze worden in de eerste maanden van het nieuwe jaar gebaggerd. Ook de singel langs de Plaggenmeierslaan in Voorthuizen wordt gebaggerd. Het baggeren gebeurt in opdracht van de gemeente en Waterschap Vallei & Eem en is naar verwachting eind maart 2007 klaar.

Informatieavond
De gemeente en het waterschap houden op donderdag 14 december a.s. een informatieavond voor bewoners en belangstellenden. Deze vindt plaats bij PTC+ aan de Wesselseweg 32 te Barneveld en begint om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom. De bewoners van de nabijgelegen te baggeren singels ontvangen een brief van de gemeente met een folder van het waterschap. Hierin staat achtergrondinformatie over het baggeren en een uitnodiging voor de informatieavond.

Waarom baggeren?
Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Dit bestaat uit blad, dode waterplanten, stof en zand. De baggerlaag groeit elk jaar 1 á 2 centimeter. Zo'n dikke laag bagger kan ervoor zorgen dat bij warm weer het water gaan stinken. Ook kan de bagger ervoor zorgen dat het regenwater niet snel afgevoerd kan worden. Dan is het tijd om te gaan baggeren.

De bagger in Barneveld en Voorthuizen is matig tot licht verontreinigd, maar levert geen gevaar op voor de gezondheid van omwonenden. Tijdens het werk repareert of vervangt de aannemer waar nodig de oeverbeschoeiing. Ook legt hij daar waar mogelijk natuurvriendelijke oevers aan.

Hoe te werk
Baggeren is een ingrijpende klus. In Barneveld worden alle vijvers en singels 'droog' gebaggerd. Dat betekent dat al het water wordt weggepompt en de aannemer de bagger met een graafmachine vervolgens weg schept. De graafmachine schept de bagger op een vrachtwagen, die de bagger afvoert. Vooraf aan het droogzetten van de singels en vijvers, moeten de vissen verhuizen. Een professionele visser zal de vissen wegvangen.

Niet direct vis terug
Na het baggeren kan er niet direct vis terug gezet worden. Dat zou slecht zijn voor het natuurlijke evenwicht in het water en dus ook voor de vissen zelf. Het duurt een tijdje voordat er weer voldoende voedsel voor de vissen beschikbaar is. In overleg met de Hengelsportvereniging in Barneveld is besloten om direct na het baggeren extra waterplanten te planten. Hierdoor kan het natuurlijk evenwicht zich sneller herstellen en kunnen we al in de winter van 2007-2008 een deel van de vis terugzetten. De verwachting is dat de visstand op deze manier over twee jaar weer op hetzelfde peil is als nu. Het kost even tijd, maar op deze manier kan zowel het natuurlijke evenwicht als de visstand zich het beste herstellen.

Als het werk gedaan is
Na het baggeren zijn de singels en vijvers weer helemaal schoon. Het water kan weer voldoende worden opgevangen en afgevoerd. De wateren zien er nog wel een beetje kaal uit. Het duurt even voordat de nieuwe waterplanten volgroeid zijn. De natuur is nog kwetsbaar en heeft tijd nodig om zich te herstellen. Er kan ook kroos op het water gaan groeien. Het waterschap houdt dit in de gaten en neemt indien nodig maatregelen tegen het kroos.