Dertig wetenschappers buigen zich over preventie lepra

De leprastichting

Dertig wetenschappers buigen zich over mogelijkheden preventie lepra.

Amsterdam, 8 december 2006 - Kortstondige behandeling met antibiotica van mensen die contact hebben met leprapatiënten kan mogelijk bijdragen aan de preventie van deze ziekte. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) dat werd gefinancierd door de Leprastichting. Maar hoe pas je dit inzicht toe in de bestaande leprabestrijding? En hoe blijvend is het effect? Deze en andere vragen staan op donderdag 14 december centraal tijdens een workshop met vooraanstaande internationale lepra-onderzoekers en -bestrijders.

Lepra - veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium leprae - is een besmettelijke ziekte die zenuwweefsel aantast en kan resulteren in ernstige verminkingen. Lepra komt vooral voor onder de armste bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden. Veel (ex-)patiënten leven onder de armoedegrens. Vaak komen zij door hun misvormingen of andere handicaps zonder werk te zitten. Daarnaast worden leprapatiënten vanwege angst voor hun ziekte vaak door hun omgeving gemeden of zelfs verstoten.

Jaarlijks hebben er wereldwijd meer dan 300.000 nieuwe lepra-patiënten een behandeling nodig. Ondanks inspanningen om lepra uit te roeien en de beschikbaarheid van een effectieve behandelingsmethode bleef dit aantal de afgelopen vijftien jaar min of meer stabiel. De Wereldgezondheidsorganisatie had verwacht dat de door deze organisatie georganiseerde grootschalige campagnes ter behandeling van patiënten zouden leiden tot een daling van het aantal nieuwe gevallen.

Leprastichting en wetenschappelijk onderzoek
Naast het bovengenoemde project van het Tropeninstituut ondersteunt de Leprastichting wetenschappelijk onderzoek zowel in Nederland (Amsterdam, Rotterdam en Leiden) als in het buitenland. Er is namelijk nog te weinig bekend van de leprabacterie, van de wijze waarop ons lichaam reageert op de indringer en over van het voorkomen en behandelen van zenuwbeschadiging. In 2006 werd Euro 765.000 besteed aan wetenschappelijk onderzoek. De Leprastichting is daarmee de grootste financier van wetenschappelijk lepra-onderzoek in de wereld.

KIT en lepra
De afdeling Biomedical Research van het Koninklijk Instituut voor de Tropen doet al een aantal jaren onderzoek naar leprapreventie in Indonesië en samen met de Erasmus Universiteit in Bangladesh. Men hoopt aan te tonen dat mensen die een preventieve behandeling hebben ontvangen een kleinere kans hebben lepra te ontwikkelen. Tijdens het onderzoek krijgen huisgenoten, buren, vrienden en collega s van een deel van de nieuwe leprapatiënten wel een preventieve behandeling met een antibioticum aangeboden. Om te kunnen vergelijken krijgen de contacten van het andere deel van de patiënten dat niet.

De conclusies zijn interessant. Preventieve behandeling heeft effect: na 2 jaar waren er in Bangladesh 56% minder nieuwe gevallen in de behandelde groep en in Indonesië na 3 jaar zelfs 75%. Na 6 jaar bleek in Indonesië het effect van de behandeling echter uitgewerkt.

Over de interpretatie en mogelijke beleidsgevolgen van deze bevindingen organiseren het KIT en de Leprastichting op 14 december in Amsterdam een internationale workshop. Een gezelschap van dertig onderzoekers en andere deskundigen uit onder meer Indonesië, Bangladesh, Frankrijk, Engeland en Nederland buigt zich over de vraag hoe we verder moeten. Weten we genoeg om preventieve behandeling te rechtvaardigen en te gaan toepassen? Kan preventieve behandeling leiden tot antibioticumresistentie bij andere ziektes? Hebben programma s voor leprabestrijding wel genoeg capaciteit voor een effectieve uitvoering van preventieve behandeling?

De bijeenkomst moet uitmonden in een aantal concrete aanbevelingen voor beleid en praktijk.

22
U kunt aanvullende informatie inwinnen bij:
De Leprastichting:
Drs. R. Verstappen (Rens) tel. 020-5950500
Hoofd afdeling projecten
Email: .verstappen@leprastichting.nl

KIT:
Dr. M.I. Bakker (Mirjam), tel. 020-5665450
Mycobacterial research, BR
Wetenschappelijk medewerkster
Email: m.bakker@kit.nl

Dr. L. Oskam (Linda), tel. 020-5665446
Mycobacterial research, BR
Onderzoekscoordinator Mycobacteriën
Email: l.oskam@kit.nl