Gemeente Apeldoorn

Veluwse gemeenten fietsen hun pleidooi naar Arnhem

Tour de Frans voor Fietstotaalplan Veluwe

Een delegatie namens 19 Veluwse gemeenten fietst donderdag 14 december 2006 dwars over de Veluwe van Harderwijk naar Arnhem om aan gedeputeerde Marijke van Haaren het Fietstotaalplan Veluwe aan te bieden. Wethouder Frans de Lange, voorzitter van de klankbordgroep gemeenten, vertrekt in alle vroegte vanuit Harderwijk. Onderweg voegen voorzitter Marja van der Tas van de Veluwecommissie en enkele andere gemeentemensen en medewerkers van het programmabureau Veluwestroom zich erbij. De 80 kilometer lange tocht ontstond als een grapje toen De Lange zei er een tour de Frans voor over te hebben.

De Veluwse gemeenten willen de komende jaren samen met de provincie een belangrijke impuls geven aan het recreatief fietsen op de Veluwe. De Veluwe moet weer op de eerste plaats komen. Zij dringen er bij gedeputeerde Van Haaren op aan zich sterk te maken voor het opzetten van een centrale fietsorganisatie die de uitvoering van het Fietstotaalplan Veluwe kan gaan coördineren.

Gelderland staat momenteel als fietsprovincie nog op de tweede plaats. De Veluwse partners willen de kwaliteit van de fietspaden en fietsvoorzieningen op een hoger niveau brengen en nieuwe ontwikkelingen stimuleren. In Arnhem gaat de fietsende delegatie bij de provincie aandringen op steun voor het uitvoeren van het Fietstotaalplan.

Het plan beslaat het Centraal Veluws Natuurgebied, de Randmeerkust, de IJsselvallei en het Gelderse deel van de Gelderse Vallei. De totale kosten voor de uitvoering worden geraamd op 20 miljoen.

Op het programma tot 2013 staat voorlopig 250 kilometer op te knappen of nieuw aan te leggen fietspad. Gemeenten, RGV en de provincie zijn druk op zoek naar cofinanciering. Een goed begin is al gemaakt: in de afgelopen 2 jaren ruim 15,5 kilometer fietspad verbeterd en voor 26,5 kilometer de financiering rondgekomen. Afgelopen april kon bovendien als eerste resultaat van het totaalplan het Fietsroutenetwerk Veluwe in gebruik worden genomen. Dit stelsel van 1700 kilometer bewegwijzerde fietspaden en landwegen voert de fietser zonder dwalen langs de mooiste plekjes van de Veluwe.
De kosten, 1.8 miljoen, zijn opgebracht door de Veluwse gemeenten, de provincie en Europa.
Gezien het grote recreatieve belang voor toeristen uit binnen- en buitenland mikt de Veluwecommissie ook voor het Fietstotaalplan op Europese subsidies.

Voor het laatst bijgewerkt op: 11-dec-2006 02:21