Gemeente Alkmaar


Dit is een gezamenlijk bericht van gemeente Alkmaar, GGD Noord-Kennemerland, Evean Jeugdgezondheidszorg, Kern8, Bureau Jeugdzorg, 'Verloskundige Praktijk Alkmaar' en verloskundige praktijk 'Partners in Verloskunde'

Alkmaar, 12 december 2006

Centra voor jeugd en gezin voor alle vragen over kinderen van 0-19 jaar

Als het aan verloskundige praktijken, de Jeugdgezondheidszorg, Kern8, Bureau Jeugdzorg en de gemeente ligt, heeft Alkmaar straks drie Centra voor Jeugd en Gezin (CJG's). Daarmee krijgt de stad een laagdrempelige voorziening waar ouders binnen kunnen lopen met vragen over bijvoorbeeld de gezondheid of opvoeding van hun kind. Op 14 december ondertekenen de betrokken partijen een intentieverklaring met de missie en visie van het CJG.

Elke ouder heeft ze wel eens: van die momenten dat je graag een advies zou krijgen over bijvoorbeeld de opvoeding van je kind. Er zijn verschillende instanties waar je dan naar toe kunt stappen. Maar voor veel mensen is die drempel toch te hoog, of staan de adviezen van de instanties te los van elkaar.

De verloskundige praktijken, de Jeugdgezondheidszorg, Kern8, Bureau Jeugdzorg en de gemeente hebben nu de handen ineen geslagen om aan deze situatie een einde te maken. Onder het motto 'Permanent zicht op alle kinderen, verder kijken en verder reiken' hebben de partijen in een intentieovereenkomst afgesproken meer over hun muurtje te kijken en nog meer samen te gaan werken en de keten van zorg en ondersteuning te sluiten in het belang van het kind.

Opvoeding
In de intentieverklaring die de partijen op 14 december ondertekenen, staat een aantal basisafspraken over het oprichten van de CJG's in Alkmaar. Het CJG is er voor ouders met kinderen van 0 tot 19 jaar en ook aanstaande ouders. Ze kunnen er terecht met allerlei vragen over opvoeding en gezondheid, zoals 'Mijn kind eet slecht, wat kan ik doen?', 'Hoeveel zakgeld geef ik mijn puber?', 'Ik denk dat mijn kind niet goed hoort, waar kan ik terecht?' of 'Mijn kind zit op het voortgezet onderwijs en krijgt huiswerk mee waar ik niks van snap. Hoe kan ik hem toch helpen?'. Het CJG werkt nauw samen met andere organisaties die zich voor kinderen inzetten, zoals kinderopvang en scholen. Ook de kraambureaus, huisartsen en paramedici zoals de logopedist zijn belangrijke partners.

Onder één dak
In het gebouw van het CJG komt een informatiebalie en daarnaast gaan de betrokken partijen zich ook zoveel mogelijk onder één dak huisvesten. Mensen die op het CJG langskomen omdat ze een afspraak hebben met één van de partijen, kunnen dan gelijk bij één van de andere organisaties of de informatiebalie terecht. Ook verwachten de partijen dat de onderlinge samenwerking efficiënter zal gaan verlopen, waardoor de adviezen van de organisaties veel meer éénsluidend zullen zijn.

De intentieovereenkomst gaat uit van drie CJG's voor Alkmaar. Elk CJG komt op een plek waar veel mensen al komen, zodat je er makkelijk even binnen loopt. Dat kan bijvoorbeeld bij een bibliotheek zijn, of een speel-o-theek. Er komt in ieder geval een CJG aan het Geert Groteplein, en één in de wijk De Mare. Eind 2009 moet het eerste CJG operationeel zijn.

Uitnodiging voor de pers:
De intentieverklaring wordt getekend op het stadhuis van gemeente Alkmaar, Langestraat 97 in de van Teijlingenkamer, donderdag 14 december om 16.00 uur. De pers is bij deze van harte uitgenodigd.