Rijksuniversiteit Groningen

Over 'Het Noorden wordt LILA - Planologie van rust, ruimte en recreatie'

Datum: 14 december 2006

In deze aflevering in de reeks Dwarse Boeken gaat Gert de Roo, redacteur van "LILA en de planologie van de Contramal", in gesprek met Marc Calon en Hans Haerkens.

De noordelijke provincies moeten bij het maken van ruimtelijke en economische plannen uitgaan van hun eigen kracht, zo luidt de boodschap van het boek van de Groningse planologen Gert de Roo en Evelien Hermans. Het Noorden moet niet langer de Randstad met zijn grootschalige economie proberen te kopiëren of beconcurreren. In deze nieuwe planologische visie krijgen Groningen, Friesland en Drente een eigen kleur: LILA - Living in Leisure-rich Areas. Lila staat voor rust en ruimte en is het alternatief voor de traditionele kleuren rood (stedelijk) en groen (landelijk milieu). Het lila-alternatief van het Noorden is de contramal van de Razende Randstad.

In het boek LILA wordt de discussie over de ruimtelijke toekomst van Noord-Nederland op scherp gezet. De auteurs presenteren scenario's en creatieve voorstellen voor een lila inkleuring van de drie provincies. Met gedurfde plannen als de creatie van een nieuw Waddeneiland dat een toeristische trekpleister en een aantrekkelijk woongebied kan worden. Hoe reëel is deze lila toekomstvisie? Zijn de welvaart en werkgelegenheid in het Noorden erbij gebaat? En staan de provinciale bestuurders en beleidsmakers eendrachtig achter deze plannen?

Gert de Roo is hoogleraar planologie aan de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG. Samen met Evelien Hermans vormt hij de redactie van het boek LILA en de planologie van de Contramal. De ruimtelijk-economische ontwikkeling van Noord-Nederland krijgt een kleur. Twee critici lazen het boek zorgvuldig en plaatsen kritische kanttekeningen: Marc Calon, gedeputeerde van de Provincie Groningen en Hans Haerkens, algemeen secretaris VNO/NCW Noord

Dwarse Boeken is een reeks debatavonden van debatcentrum DwarsDiep. Naar aanleiding van recente boekpublicaties door opiniërende publicisten, wetenschappers of politici wil DwarsDiep minstens vier keer per jaar een discussiebijeenkomst op touw zetten waarin de schrijver wordt geconfronteerd met critici en een kritisch publiek.

Datum en tijd

donderdag 14 december 2006, 20.00 - 22.00 uur

Titel

Over 'Het Noorden wordt LILA - Planologie van rust, ruimte en recreatie' van Gert de Roo

Serie

Dwarse Boeken - Auteur ontmoet critici

Plaats

Openbare Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen

Informatie

Guus Termeer, DwarsDiep (050) 363 5464, www.dwarsdiep.nl U verlaat de RUG site