FNV KIEM

De witte werkster: het kan
Het is mogelijk om verantwoord en efficiënt in Nederland een markt voor persoonlijke dienstverlening te ontwikkelen. Dit zeggen werkgevers, werknemers en gemeenten in een vervolgadvies van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Uit verschillende doorrekeningen van de RWI blijkt dat het voorstel voor witte werksters, tuinmannen, klusjesmannen et cetera een positief effect op de werkgelegenheid heeft.

De raad heeft het, net als in zijn eerste advies uit januari van dit jaar dat nu verder is uitgewerkt, over twee varianten die het mogelijk maken dat werk dat nu vaak zwart wordt gedaan, wit uit te voeren. In de zogenaamde gedefiscaliseerde variant worden klussen tot een bedrag van 500 euro per maand vrijgesteld van belasting en premieheffing. In de gefiscaliseerde variant zijn de kosten voor de werkzaamheden fiscaal aftrekbaar voor de opdrachtgever. FNV-bestuurder Leo Hartveld: De FNV heeft zich pragmatisch opgesteld en heeft beide mogelijkheden open gelaten, maar de fiscale variant heeft onze voorkeur. Dit omdat mensen op die manier sociale-zekerheidsrechten opbouwen. Als schoonmakers via een uitzendbureau werken, vallen ze bovendien onder de cao, en dat biedt dus nog meer voordelen.

De gedefiscaliseerde variant zou fraudegevoelig zijn. Want hoe weet je of iemand de 500 euro per maand niet overschrijdt? Hartveld: Tegen misbruik moet je optreden natuurlijk. Maar laten we wel wezen: tot nu toe werkt de klusjesman vaak helemaal zwart. Het voorstel van de RWI biedt in elk geval de mogelijkheid om het netjes te doen.
---