Provincie Drenthe

Esdal college Klazienaveen en Vrije Scholen Assen, Emmen en Meppel; Winnaars voorronde Nationale onderwijsprijs
14 Dec 2006

Gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) maakte vanmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst bij het ICO in Assen de winnaars bekend van de Drentse voorronde voor de Nationale onderwijsprijs. In de categorie primair onderwijs werden de Vrije Scholen Meppel, Assen en Emmen met hun project Olympische spelen door de jury uitgeroepen tot winnaar. In de categorie voortgezet onderwijs won het Esdal College Klazienaveen voor hun project Meervoudige intelligentie.

Anneke Haarsma prees de inzenders voor hun creativiteit en betrokkenheid. Haarsma: "Vernieuwing of innovatie begint hier in de scholen zelf, van onderop. Zeker wanneer dit met enthousiasme, creativiteit en plezier wordt gedaan is er het meeste kans op succes. En dat hebben we vandaag gezien. Het is dan ook goed dat er zoiets is als een Nationale Onderwijsprijs, die juist dit soort kleinschalige, maar voor de school heel belangrijke vernieuwingen stimuleert. En dat is belangrijk. De provincie Drenthe ondersteunt dit initiatief dan ook van harte"
Bij de Nationale onderwijsprijs gaat het om kleinschalige en innovatieve projecten die vanuit de scholen zijn bedacht om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. De prijs wordt uitgereikt in twee categorieën, die voor het basisonderwijs en die voor het voortgezet onderwijs. De beide winnaars ontvangen een speciaal ontworpen trofee de Bronzen Olifant - en gaan door naar de finale van de Nationale Onderwijsprijs op 27 maart 2007 in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Het Esdal college werd gekozen omdat de jury waardering had voor het streven van de school het imago van het VMBO te verbeteren. Dit wil de school bereiken door een uitdagend en motiverend onderwijsaanbod dat aansluit bij de talenten en interesses van de leerlingen. Door de principes van meervoudige intelligentie toe te passen, sluit men aan bij de talenten van iedere individuele leerling. Dat betekent dat behalve via taal ook uitdrukkelijk naar andere vormen van informatieoverdracht wordt gekeken. Daardoor groeit het zelfvertrouwen en neemt de motivatie toe. Met als resultaat meer waardering en respect.

De Vrije Scholen Meppel, Assen en Emmen kregen de prijs voor het project Olympische Spelen. Op 29 juni 2006 klonken in Assen de volgende gevleugelde Griekse woorden : `Podo para podo, etimee, apite!' ofwel in gewoon Nederlands "Klaar ... Af!" Het was het startschot van een bijzonder tweedaags themakamp rond de klassieke Olympische spelen. Vijf 5e klassen van vijf vrije scholen uit het Noorden van Nederland kwamen naar Assen voor het oefenen en uitvoeren van de klassieke vijfkamp (de Pentathlon). In de 5e klas van de vrije school bestaat de vertelstof voor de kinderen uit de verhalen van Griekse mythologie. Aansluitend hierop werd het olympisch kamp gehouden: sportiviteit en creativiteit komen samen, maar ook viering, muzikaliteit en gezelligheid, aldus de jury.

Beide winnaars dingen mee naar de Nationale onderwijsprijs, die op 27 maart 2007 in Amsterdam wordt uitgereikt. De Nationale onderwijsprijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie, het INOP.

De jury in Drenthe werd dit jaar gevormd door Co Patist, medewerker RTV Drenthe; Annette Pool, directeur Meester Sieberingschool, winnaar Onderwijsprijs Drenthe 2004; en Gea Smith-Bults, lid Provinciale Staten Drenthe. De genomineerden in het basisonderwijs waren CBS De Eshorst in Beilen, CBS De Brug in Klazienaveen en De Vrije School Assen, Emmen en Meppel. Genomineerd in de categorie voortgezet onderwijs waren de School voor praktijkonderwijs in Emmen en het Esdal college in Klazienaveen.