Gemeente Maassluis

Speldjes voor ZwerfAfvalPakkers

Op donderdag 14 december organiseert Stichting Nederland Schoon, voor het vierde achtereenvolgende jaar, samen met de gemeenten in heel Nederland de Speldjesregen. Ook in Maassluis worden burgers voor hun goede daden in het zonnetje gezet. De 14 genomineerde inwoners van Maassluis die zich regelmatig vrijwillig inzetten om hun leefomgeving zwerfafvalvrij te maken, ontvangen op het stadhuis van milieuwethouder A. van der Knijff het ZwerfAfvalPakkers-speldje (afgekort ZAP-speldje) en de bijbehorende oorkonde.

De uitreiking van de speldjes heeft het karakter van de jaarlijkse Lintjesregen. Maassluis heeft binnen de gemeente geschikte kandidaten geselecteerd. Deze mensen zijn uitgenodigd om op de tweede donderdag van december naar het stadhuis te komen. De wethouder zal hen ontvangen en bedanken voor hun inzet voor de maatschappij en specifiek de eigen gemeente.

Het merendeel van de Maassluise genomineerden houdt geheel vrijwillig een deel van de oever langs de Nieuwe Waterweg schoon. Sinds maart van dit jaar zijn deze vrijwilligers actief. Zij zijn begonnen bij Dirkzwager en geëindigd bij Poortershaven. Na de eerste schoonmaak is de Waterwegoever in stukken verdeeld en iedere vrijwilliger heeft zijn of haar eigen stukje om schoon te houden "geadopteerd". Ook het Sterrenbos wordt niet vergeten en een enthousiasteling neemt zelf het fietspad mee. De gemeente Maassluis heeft voor schoonmaakmiddelen (bezems, prikkers, zakken en dergelijke) gezorgd en voert het verzamelde zwerfvuil af. Langs de route zijn ook (afval)containers beschikbaar gesteld, zodat de vrijwilligers hun klus kunnen klaren op een moment dat het hen uitkomt. De laatste genomineerde houdt eigenhandig een deel van de openbare ruimte rondom een ondergrondse container aan de Haven schoon.

In Maassluis zijn in totaal 14 personen voorgedragen voor een ZwerfAfvalPakkers-speldje. De heer P. van Deventer is de initiatiefnemer van de schoonmaakacties langs de oever van de Waterweg. Hij heeft begin 2006 een oproep in De Schakel geplaatst om vrijwilligers op te roepen zich bij hem te melden. Op deze oproep zijn uiteindelijk S. van Dijk, S.C. Disselkoen, C. Dubbeld, P. van de Engel, H. van de Heuvel. R. de Klein. K. van der Male, de heer J. en mevrouw H. van de Meijs, W. van de Wiel, P. Steenmeijer en J. van der Stok afgekomen. Zij hebben zich vrijwillig ingezet voor het schoonhouden van de Waterwegoever. De heer J.A.M. Rodrigo heeft zich op zijn beurt enorm ingespannen voor het schoonhouden van een deel van de Haven. Hij heeft één van de ondergrondse containers voor de inzameling van huishoudelijk afval nagenoeg "geadopteerd" en houdt de omgeving schoon.