Politie Haaglanden

Persberichten 14 december

Haaglanden, 14-12-2006

Jongen door medescholier mishandeld
Zoetermeer Een 15-jarige Zoetermeerder werd woensdag 13 december rond 16.00 uur mishandeld toen hij de school aan het van Doorneplantsoen uitliep. Eerder die dag was hij al bedreigd door een 16-jarige medescholier uit Zoetermeer. Het slachtoffer stond in de weg toen de verdachte de deur van een klaslokaal wilde openen. Hierop kreeg het slachtoffer de deur drie keer tegen zich aan geslagen. Toen hij na schooltijd de school verliet, stond de verdachte hem op te wachten. De 15-jarige kon meerdere klappen incasseren. Aan het politiebureau bekende de verdachte de mishandeling en kreeg hij een proces-verbaal.

Verdachten autodiefstal aangehouden
Zoetermeer Drie mannen in de leeftijd van 16 tot 19 jaar uit Gouda en Waddinxveen zijn woensdag 13 december rond 21.00 uur aangehouden in de wijk Oosterheem. De verdachten waren aan de Zegwaartseweg met een personenauto tegen het hekwerk van een woning aangereden en beschadigden daarmee ook een muur en een ruit van de woning. De auto sloeg hierbij over de kop. De verdachten vluchtten. Uit onderzoek bleek dat het voertuig eerder dit jaar uit Gouda was gestolen. De verdachten zijn overgedragen aan het politiekorps Hollands-Midden en zij onderzoekt de zaak.

Alcoholcontrole Rijksstraatweg
Wassenaar De politie hield donderdag 14 december rond 02.30 uur een alcoholcontrole op de Rijksstraatweg. 35 a 40 personenautos werden gecontroleerd. Een 50-jarige automobilist uit Den Haag werd aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij blies 425 ugl en kreeg hiervoor een proces-verbaal.

Ritje in moeders auto
Den Haag Je bent jong en je wilt wat, dus pikte een 14-jarige jongen uit Den Haag woensdagnacht de auto van zijn moeder. De jongen reed met een 16-jarige vriend vanuit zijn woning aan de Menkemastraat richting Scheveningen. De rit eindigde abrupt toen politieagenten de jongen zagen rijden en hem controleerden. Toen bleek dat hij zijn moeders auto had gestolen en vanwege zijn leeftijd niet in het bezit kon zijn van een rijbewijs, werd de jongen aangehouden. Zijn moeder haalde hem later in de nacht op van het politiebureau.

Speelgoeddieven betrapt
Den Haag Personeel van een speelgoedwinkel in de Spuistraat betrapte woensdagmiddag omstreeks half zes drie meisjes van 10 en 11 jaar op de diefstal van speelgoed. De drie maakten verpakkingen open en haalden er speelgoed uit. Nadat ze waren betrapt en overgedragen aan de politie werden de meisjes meegenomen naar het politiebureau. Daar haalden de boze ouders van de drie hen later op.

Onvoorzichtig
s-Gravenzande- Een 49-jarige automobiliste uit s-Gravenzande lette niet goed op toen zij haar auto parkeerde en uitstapte. De bestuurster opende haar portier en zag een 44-jarige bromfietser uit s-Gravenzande over het hoofd. Deze kwam ten val en hield hieraan 2 pijnlijke knieën en schaafplekken over. De bromfietser is ter plaatse behandeld.

Gaslek bij graafwerkzaamheden
Wateringen Bij graafwerkzaamheden op 13 december om 18.00 uur is op de Dorpskade een gasleiding geraakt. Een 51 jarige kraanmachinist uit Bergambacht raakte een gasleiding, waardoor een groot gat ontstond. Het lukte na 45 minuten het lek te dichten. De Dorpskade werd enige tijd afgesloten voor alle verkeer. Mede door de harde wind is er volgens de brandweer geen gevaar voor ontploffing geweest. De graafwerkzaamheden werden in opdracht van de HTM uitgevoerd.

Auto op zijn kant
Maasdijk Een 34-jarige automobilist uit Naaldwijk is woensdag 13 december om 08.30 uur met zijn auto op zijn zijkant terecht gekomen. De onfortuinlijke bestuurder reed op de A20 nabij de afrit Maassluis-Maasland en werd aangereden, waardoor de auto op de zijkant belandde. De Naaldwijker is met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis.

Aanhouding na woede om parkeerbon
Den Haag Zijn woede om een parkeerbon is een 20-jarige Hagenaar woensdagavond duur komen te staan. De man had zijn auto omstreeks half tien op de stoep geparkeerd voor een winkel aan de Frans Halsstraat. Toen surveillerende politieagenten de auto zagen staan en een parkeerboete wilden uitschrijven, kwam de 20-jarige de winkel uit. Na een korte discussie begon de man de agenten uit te schelden. Omdat de man beledigingen bleef uiten, werd hij aangehouden. Een 42-jarige vrouw werd eveneens aangehouden, omdat zij trachtte de aanhouding van de 20-jarige te belemmeren.

Illegale gokkers aangehouden
Den Haag De politie heeft woensdag omstreeks middernacht in een koffiehuis aan de Paul Krugerlaan een groep illegale gokkers ontdekt. De politie kreeg onlangs een anonieme tip dat in het koffiehuis zou worden gehokt. Toen agenten woensdag poolshoogte gingen nemen, troffen zij 13 mannen en een vrouw aan die het kaartspel baccara speelden. De vermoedelijke organisatoren van het gokken, een 34-jarige man en 22-jarige vrouw, zijn aangehouden. De 22-jarige verklaarde dat de mensen aan het gokken waren vanwege haar verjaardag. De vrouw, die inderdaad jarig was, kreeg van elke speler tien procent winst per speelronde. Bij elk van de aanwezigen trof de politie flinke geldbedragen aan.

Snelheidscontroles
Den Haag - Politie Haaglanden heeft woensdag op verschillende locaties snelheidscontroles gehouden. Bij een controle op de Bezuidenhoutseweg werden tussen 11.00 uur en 12.30 uur 390 voertuigen gecontroleerd. In totaal kunnen 42 bestuurders een bekeuring tegemoet zien voor het overschrijden van de maximum snelheid van 50 km/uur. Op de Benoordenhoutseweg werden tussen 17.45 uur en 23.00 uur 1790 passanten op snelheid gecontroleerd. 200 bestuurders kregen daar eveneens een proces verbaal voor te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid was 97 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan.

Aanrijding tussen auto en scooter
Den Haag - Bij een aanrijding tussen een auto en een scooter is woensdagavond omstreeks 20.30 uur de 17-jarige bijrijdster van de scooter gewond geraakt. Twee Haagse meisjes van 18 en 17 jaar reden met hun scooter op de openbare weg toen zij geraakt werden door een personenauto. De bestuurder van de auto was een 19-jarige Hagenaar. De bijrijdster is met een mogelijke beenbreuk vervoerd naar het Westeind Ziekenhuis. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

Hongerige dief
Den Haag - Een 53-jarige Hagenaar kon vanochtend de verleiding niet weerstaan en pikten twee broden weg van een supermarkt. De hongerige dief werd op heterdaad betrapt door twee politieagenten toen hij aan de achterzijde van de supermarkt bij karren met broden liep. Omdat de man een opvallend dikke buik had, besloten de agenten om hem te controleren. Toen werd al snel duidelijk waarom hij zo'n dikke buik had. De verdachte had twee broden onder zijn trui verstopt. Hij werd aangehouden.

Hennepkwekerij
Den Haag - In een woning aan de Jan van der Heijdenstraat troffen politieagenten op woensdagochtend 13 december om 08.30 uur een hennepkwekerij aan. De agenten wilden een persoon aanhouden en in plaats van de bewuste persoon troffen ze de kwekerij met 308 planten aan. De planten zijn inbeslaggenomen en worden vernietigd. Ook de aanwezige apparatuur werd in beslaggenomen.

Bovenregionale Recherche houdt 13 verdachten aan voor oplichting Haaglanden - De Bovenregionale Recherche heeft in een onderzoek naar oplichting 13 mensen aangehouden. Deze mensen worden ervan verdacht diverse slachtoffers te hebben opgelicht. Zij benaderden de slachtoffers via de mail en vertelden hen dat ze een groot geldbedrag konden krijgen, bijvoorbeeld vanwege een erfenis. Deze slachtoffers, waaronder twee Amerikanen, een Jamaicaan en een Duitser hadden al een groot geldbedrag betaald, variërend van 8500 euro tot 2,5 ton.

In en vanuit Nederland zijn West-Afrikaanse criminele netwerken actief. Een van de criminele activiteiten is oplichting. Slachtoffers worden benaderd met fantastische verhalen over snel te verdienen geld, zoals erfenissen en nep loterijen. Deze vorm van oplichting wordt ook wel 419 of advance fee fraude (voorschot fraude) genoemd. 419 fraude is vernoemd naar artikel 4.1.9. van het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht. Het betreffen zeer omvangrijke oplichtingpraktijken, waarbij wereldwijd via brieven, faxen of e-mail mensen worden benaderd met lucratieve financiële voorstellen.

De slachtoffers komen veelal uit Europa en Amerika. Om voor de erfenis of loterij in aanmerking te komen, dienen slachtoffers vaak zelf eerst een geldbedrag te betalen. Voor het in ontvangst nemen van het geld worden de slachtoffers uitgenodigd naar Nederland te reizen. Daar krijgen ze vaak een koffer met dollarbiljetten of een ander op hun naam gestelde cheque te zien. Geld dat wordt verkregen uit 419-fraude wordt veelal gebruikt voor andere criminele activiteiten. De criminelen blijken meesters te zijn in benutten van de goede Nederlandse infrastructuur. Door de vele klachten zou Nederland een slecht imago kunnen krijgen.

De Bovenregionale Recherche Noordwest en Midden Nederland is samen met de Bovenregionale Recherche Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, de Koninklijke Marechaussee en de Dienst Nationale Recherche Informatie (dNRI) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) een groot onderzoek gestart tegen West-Afrikaanse criminele netwerken. In het onderzoek wordt samengewerkt met verschillende publieke en private partijen. Het onderzoek richt zich op valsheid in geschrifte, het opmaken van valse reispassen, het opmaken van valse betaalpassen, oplichting en witwassen.
Doel van het onderzoek van de Bovenregionale Recherche is Nederland onaantrekkelijk te maken voor de criminele activiteiten, gepleegd door West-Afrikaanse criminele netwerken. Het onderzoek wordt gecoördineerd door het Openbaar Ministerie Haarlem.