Uniek product op het gebied van fiscaal voordelig schenken

De nationale goede doelen test

PERSBERICHT

Stichting Nationale Goede Doelen Test lanceert uniek product op het gebied van periodiek schenken.

Amstelveen, 14 december 2006.
De Stichting Nationale Goede Doelen Test heeft, in overleg met de Belastingdienst, Fiscaal Voordelig Schenken ontwikkeld. Het is een variant op de reeds bestaande lijfrentegift. waarbij de gever in een notariële acte vastlegt, dat hij/zij gedurende vijf opeenvolgende jaren een vast bedrag aan een door hem/haar gekozen goed schenkt. Dat bedrag is dan volledig aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Veel mensen vinden deze aftrekmogelijkheid aantrekkelijk, maar vinden het niet prettig om zich voor vijf jaar aan één goed doel te binden.

Het nieuwe product, Fiscaal Voordeling Schenken, werkt heel simpel. Een donateur hoeft slechts twee dingen te doen: (1) bepalen hoeveel geld hij/zij de komende vijf jaar jaarlijks aan goede doelen wil schenken (minimaal 100 euro per jaar); en (2) een formulier invullen met de begunstigde goede doelen en opsturen in een portovrije envelop. Kortom het kost een donateur slechts 10 minuten -en geen geld- om een donatie aan de goede doelen die het beste bij hem/haar passen te verdubbelen! De keuze voor de goede doelen kan worden bepaald met behulp van de Nationale Goede Doelen Test (www.goededoelentest.nl).

Natuurlijk is het ook hierbij mogelijk het bedrag dat jaarlijks wordt geschonken volledig van het belastbaar inkomen af te trekken. Echter, met Fiscaal Voordelig Schenken wordt het mogelijk jaarlijks aan vijf verschillende goede doelen schenken (dus niet slechts aan één, zoals met de standaard notariële akte). En elk jaar kan een donateur, indien gewenst, weer vijf andere goede doelen kiezen of de verdeling van de gelden veranderen.

De voordelen van Fiscaal Voordelig Schenken voor donateurs op een rij:
- Het wordt mogelijk een groter bedrag aan goede doelen te schenken zonder dat het netto een cent meer kost. Hoeveel meer geschonken kan worden, hangt uiteraard af van de schijf van Inkomstenbelasting waarin deze persoon valt. Afhankelijk van het inkomen kan een donateur 1,5 tot 2,1 keer het bedrag schenken dat hij/zij nu schenkt.
- Er kan fiscaal vriendelijk aan meerdere goede doelen tegelijk geschonken worden. Er hoeft dus niet één goed doel gekozen te worden, maar bedragen kunnen worden verdeeld over meerdere goede doelen.

- Donateurs kunnen voortaan op een gemakkelijke manier schenken aan goede doelen die echt bij ze passen. Met de Nationale Goede Doelen Test (www.goededoelentest.nl) is heel eenvoudig te bepalen welke goede doelen goed bij je passen.
- Jaarlijks wordt een duidelijk overzicht verstrekt met de geschonken bedragen per goed doel. Dat is handig voor de belastingaangifte en prettig omdat in een oogopslag te zien is aan welke organisaties geld is geschonken.

- Een bezoek aan de notaris is niet meer nodig