Unicef



Darfur: schokkende cijfers 14 december 2006, Den Haag - De situatie voor vrouwen en kinderen in de Sudanese provincie Darfur verslechtert met de dag. Unicef geeft een laatste stand van zaken over ondervoedingscijfers, de mogelijkheid voor hulpverleners om de bevolking te bereiken en het gebruik van geweld tegen vrouwen en kinderen.

Ondervoeding
Sinds medio 2004 is het aantal gevallen van sterfte en ondervoeding dankzij humanitaire hulp afgenomen, maar ze blijven onverminderd hoog. Dit jaar neemt de ondervoeding weer toe. Uit onderzoeken blijkt dat in een aantal regio's in Darfur ruim 1 op de 5 kinderen jonger dan vijf jaar lijdt aan acute ondervoeding. Meer dan 70 procent van de bevolking in Darfur kampt met onzekerheid over de beschikbaarheid van voedsel. Ook kan er niet grootschalig worden gevaccineerd tegen ziektes als mazelen, waardoor er epidemieën kunnen uitbreken.

Hulpverlening
Het wordt voor hulpverleners steeds moeilijker om de bevolking in Darfur te bereiken. Sinds mei 2006 hebben non-gouvernementele organisaties in 23 gevallen medewerkers uit delen van Darfur moeten terugtrekken. Unicef werkt met deze organisaties samen voor het uitvoeren van hulpprogramma's, waardoor die stil kwamen te liggen. In twaalf gevallen keerden de medewerkers niet meer terug naar Darfur. De Verenigde Naties schatten dat alleen al in de afgelopen maand hierdoor 700.000 mensen van hulp verstoken zijn gebleven.

In juli van dit jaar zijn drie medewerkers van de State Water Corporation in een opvangkamp voor vluchtelingen vermoord. Andere medewerkers van dit bedrijf zijn in oktober in het zuiden van Darfur ontvoerd; vijf van hen worden nog vermist. De State Water Corporation is Unicef's belangrijkste partner in de zorg voor schoon water en sanitaire voorzieningen. Dit jaar hebben meer mensen in Darfur de beschikking gekregen over schoon water, maar als hulpverleners worden aangevallen en geïntimideerd blijven dit soort resultaten voortaan uit.

Geweld tegen vrouwen en kinderen Doordat het voor hulpverleners moeilijker wordt om de bevolking te bereiken, kunnen zij ook niet goed in de gaten houden of de rechten van vrouwen en kinderen worden gerespecteerd. Ondanks de vredesovereenkomst waarin die rechten worden gewaarborgd, worden kinderen nog steeds vermoord, verminkt en misbruikt. Een maand geleden zijn vier kinderen in een dorp in Mellit in Noord-Darfur omgekomen tijdens een aanval van een militie. Eind november overkwam twee vrouwen en twee kinderen in Jebel Moon in West-Darfur hetzelfde lot. In augustus werden in het zuiden elf kinderen vermoord. Unicef denkt dat veel meer kinderen door geweld zijn omgekomen. Ook heeft de VN bewijs dat kinderen door de strijdende partijen als soldaat worden ingezet.

Vrouwen en meisjes worden regelmatig ontvoerd en verkracht. In de tweede week van november zijn twee meisjes van 13 en 14 jaar verkracht, toen ze in de buurt van een vluchtelingenkamp in Zuid-Darfur brandhout aan het zoeken waren. Diezelfde week hebben gewapende mannen zes vrouwen ontvoerd; slechts een van hen kon ontkomen.

Vorige maand raakten twee kinderen in Noord-Darfur gewond toen een bom naast hun school ontplofte. Vorige week werd een 12-jarig meisje in het noorden op straat door gewapende mannen doodgeschoten en drong een militie een meisjesschool binnen. De leerlingen en onderwijzeressen werden gedwongen te vluchten.

Hoe nu verder?
Hulpverleners konden de omstandigheden voor de bevolking enigszins beheersen, maar nu zij steeds minder kunnen uitrichten zullen meer en meer vrouwen en kinderen lijden en omkomen.

De internationale gemeenschap, de regering van Sudan en al diegenen die betrokken zijn bij het conflict in Darfur, moeten gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen om de ellende waarin miljoenen vrouwen en kinderen verkeren te stoppen.