Gemeente Beuningen


Rioleringsmaatregelen 2006
Het GRP (gemeentelijk rioleringsplan) is een meerjarenplan met als doel de werking en de duurzaamheid van het riool te verbeteren. In 2006 zijn hiervoor diverse werkzaamheden verricht.

Vernieuwen en vergroten riolering
De riolering is vernieuwd en vergroot op de volgende locaties:

Antoniuslaan in Beuningen. Op deze plek is een gedeelte van het riool aangepast en in het pad tussen de Galbasingel en de Antoniuslaan is een riool gelegd.

Haagstraat in Beuningen. Ook hier is het bestaande riool aangepast. Gelijktijdig is de verkeerssituatie aan de Haagstraat verbeterd. Deze is gedeeltelijk verbreed, waardoor de veiligheid van de fietsers wordt vergroot en de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer is verbeterd. Ook kwam hier een voetgangersoversteekplaats.

Kloosterstraat in Beuningen. Hier is het bestaande riool verlengd richting de watergang ter hoogte van huisnummer 16. De noodafvoer van het riool is verplaatst naar een stromende watergang. Voor deze aanpassing stopte het bestaande riool ter hoogte van huisnummer 13 en liep het bij hevige regenval enkele malen per jaar over in een meestal droogstaande greppel. Voor het milieu en de hygiëne was dit een ongewenste situatie.

Vervanging riool door één riool voor vuilwater en één infiltratieriool voor regenwater
Een riool voor vuilwater zorgt voor de afvoer van water afkomstig van o.a. toilet en wasmachine. Een infiltratieriool is een doorlatend riool waardoor het schone regenwater kan wegzakken in de ondergrond. Het scheiden van het vuilwater van het schone water noemen we `afkoppelen'.
Dit is op de volgende plekken gebeurd:

Burgemeester Sprengerlaan in Ewijk. De werkzaamheden zijn in 2005 uitgevoerd, in 2006 werd de toplaag aangebracht, waarna het werk helemaal af was.

Snees in Beuningen.

Vlasakker/Kromme Dissel/Ringvaart in Beuningen. Behalve de vervanging van het riool werd hier ook de afvoer van de riolering van de Ringvaart op de Vlasakker verbeterd. Tegelijk met de afwerking werd ook het speelterrein aan de Klaverweide opnieuw ingericht.

Bij deze werkzaamheden hebben de omwonenden een poos te maken gehad met verkeersomleidingen. De afrondende werkzaamheden, met name het plantwerk, gebeurden op een aantal plaatsen pas in het najaar. Waar mogelijk is spitten en zaaien wel meteen gedaan.

Bouw bergbezinkbassins
Een bergbezinkbassin is een betonnen bak die zich hoofdzakelijk onder de grond bevindt. De betonnen bak is aangesloten op het riool. Op de plekken waar de bergbezinkbassins worden aangelegd is het rioolstelsel gemengd. Het gemengde riool voert het schone regenwater én het vuile water afkomstig van o.a. toilet, douche en wasmachine via dezelfde buis af naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Bij hevige regenval is de capaciteit van het gemengde riool te klein en loost het riool het vuile water vermengd met het regenwater via een noodoverlaat op het oppervlaktewater, dit kan een waterpartij of sloot zijn. Door het plaatsen van een bergbezinkbassin loost het riool bij hevige regenval op het bergbezinkbassin in plaats van op de sloot/waterpartij. Door het plaatsen van een bergbezinkbassin achter een noodoverlaat vermindert het aantal lozingen op het schone oppervlaktewater dus aanzienlijk. Het water dat het riool alsnog loost op het oppervlaktewater is schoner omdat het vuil achterblijft in het bergbezinkbassin. Een pomp in het bergbezinkbassin zuigt automatisch het vuil op en brengt het terug in het gemengde stelsel.

Er werden twee bergbezinkbassins gebouwd:

Bij de waterpartij aan de Viermorgen in Beuningen. Hier werd in januari begonnen met de werkzaamheden, maar door een fout in de betonconstructie ontstond er wel wat vertraging. Uiteindelijk was de kelder in juni klaar.

Aan de Kennedysingel in Winssen. Hiermee werd veel later gestart omdat gewacht is tot de grondwaterstand laag was. In Winssen bleek dit erg afhankelijk van de waterstand in de Waal, vandaar dat er uiteindelijk pas in juni is begonnen. Na de vakanties is het mechanische gedeelte aangebracht en de afwerking verzorgd.

Kosten
Natuurlijk zit er aan deze werkzaamheden een prijskaartje. De vernieuwingen, vergrotingen en vervangingen van de rioleringen kostten ongeveer EUR 1.450.000,--. Voor de aanleg van beide bergbezinkbassins waren we ongeveer EUR 775.000,-- kwijt. In beide bedragen zijn ook de kosten van voorbereiding en toezicht meegenomen.

Te verwachten in 2007/2008
Voor de komende jaren staan de volgende werkzaamheden in de planning:

Aanleg bergingsriool nieuwbouwplan Den Elt in Ewijk. Overstorten aan de Vordingstraat en de Hoogstraat kunnen dan worden opgeheven. Dit betekent dat er minder vuil water in het oppervlaktewater terecht gaat komen.

Verbeteren gescheiden stelsel industrieterrein De Schoenaker in Beuningen.

Rioolverzwaring optimalisatie kern Winssen. De werking van het riool in de kern Winssen moet verbeterd worden. Op het moment wordt een aantal opties bekeken.

Start voorbereiding aanpassing regenwaterstelsel bedrijventerrein De Sluis in Weurt.

Aanpak foutieve aansluiting op de duiker tussen de Postkantoorstraat en de Wethouder Broekmanstraat in Weurt.

Wij houden u op de hoogte via de Koerier en onze website.