MINVROM: Leids project ontvangt prijs van VROM

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Het Leidse project Nieuwe Energie heeft van het ministerie van VROM en VWS de Zilveren Woonladder ontvangen. Een oude fabriekshal in de binnenstad van Leiden wordt omgebouwd tot een gecombineerde locatie voor zorg en opvang en bedrijfsruimtes met publieke functies. Voor dak- en thuislozen komt er een slaaphuis en een uitgebreide dagopvang. Nieuwe Energie is een gezamenlijk project van woonstichting Portaal Leiden, de gemeente Leiden en de zorginstellingen De Binnenvest en Parnassia.

De Zilveren Woonladder is een aanmoedigingsprijs van de ministeries van VROM en VWS om meer initiatieven voor een goede opvang van dak- en thuislozen te realiseren. Voor 2006 was het thema van de Zilveren Woonladder: Hoe realiseer je draagvlak bij omwonenden? Volgens de jury is Nieuwe Energie een project met lef. De woningcorporatie laat zien dat ze zelf gelooft in 'welcome in my backyard' door haar eigen kantoor in hetzelfde pand te plaatsen. Het is vaak niet eenvoudig om draagvlak te krijgen bij omwonenden van locaties waar dak- en thuislozenopvang wordt gepland. Veel mensen ervaren dak- en thuislozen als storend of zelfs bedreigend. Het is zaak om omwonenden goed te informeren en te betrekken bij dit soort plannen. Dat hebben de partners in dit project volgens de jury heel goed gedaan.

Portaaldirecteur Lex de Boer over de prijs: 'Ik ben natuurlijk heel blij met deze prijs, maar eigenlijk krijgen we hem voor iets wat de norm zou moeten zijn voor elke corporatie. Namelijk dat je iedereen accepteert die een dak boven zijn hoofd moet hebben, waarbij je aandacht hebt voor de kwaliteit van de omgeving en zorg voor de buurt.'

VROM en VWS willen graag meer initiatieven aan de onderkant van de woningmarkt. Corporaties zijn daarbij de meest aangewezen instanties om dit te realiseren. Natuurlijk werken zij nauw samen met gemeenten en zorginstellingen om deze groep onder dak te brengen.