Gemeente Harderwijk


Harderwijk heeft wel wat met poëzie, maar je moet het ontdekken en leren waarderen. Literaire Culturele Stichting Apollo, al twintig jaar plaatselijk actief met proza en poëzie, zag deze week een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: twaalf markante plekken zijn gemarkeerd met twaalf korte gedichten. Op de Vischmarkt bijvoorbeeld, onder het schijnsel van het licht op de Vischpoort, spreekt de dichter Jacques Benoit (1901-1991) ons toe:

Wie van de dichters haalt het nageslacht?
De meesten zijn als schepen in de nacht
Slechts even door een vuurtoren hier beschenen
Toch was de lading van hun ziel de vracht.

In de Wolleweverstraat roept de teksttegel voor het pand van juwelier Reuyl voortaan de herinnering op aan de dichter A.C.W. Staring, die hier rond 1785 woonde toen hij in Harderwijk rechten studeerde. Bij de Gelderse Munt aan de Smeepoortstraat herinnert een gedicht van de beroemde Franse dichter Arthur Rimbaud aan zijn Harderwijkse verblijf in het Koloniaal Werfdepot.

En zo staan vanaf heden twaalf plekken in een poëtisch spotlight, mogelijk gemaakt door o.a. een financiële injectie van VVV en de nodige medewerking van het gemeentebestuur. Samen vormen ze een Poëzieroute door de Binnenstad die nog kan uitgroeien. Andere gedichten zijn van de hand van onder meer Drs. P (Markt), Slauerhoff (ANWB/VVV) en van de kersverse Harderwijkse Stadsdichter Michel Martinus bij het Leugenbankje aan de Havendam.