Ministerie van Defensie

14-12-2006 11:32

Beleef morele dilemmaâs militair

In het Legermuseum draait vanaf vrijdag de nieuwe interactieve film Onder vuur. Militaire dilemmaâs. Een unieke beleving, waarin de bezoeker aan den lijve ondervindt dat het in een crisissituatie vaak kiezen is uit twee kwaden. De geschiedenis neemt in de film telkens weer een andere wending, omdat de bezoeker bij elk voorgeschoteld dilemma zelf moet kiezen.

Wat zou ù doen?
In de film staat de deelnemer in de schoenen van een soldaat die wordt uitgezonden naar Bosnië, of in de schoenen van een ambtenaar die de minister adviseert. Stuur ik Nederlandse troepen naar Bosnië om een bijdrage te leveren aan het herstellen van de vrede? Zorg ik voor de gewonde Bosniër? Kies ik voor de veiligheid van de eigen manschappen? Wat zou ù doen?

Lespakket
Onder vuur. Militaire dilemmaâs is een fictieve, op de werkelijkheid gebaseerde film, die bestaat uit historische beelden en nagespeelde situaties. Het Legermuseum richt zich met deze experience niet alleen op de algemene museumbezoeker, maar ook speciaal op leerlingen in de bovenbouw van het middelbaar onderwijs, voor wie een speciaal lespakket wordt ontwikkeld.

Vanaf 15 december kan het publiek de film beleven. Vandaag is de officiële opening in bijzijn van oud-minister van Defensie Relus Ter Beek en enkele militairen met ervaring in vredesmissies. Een klas middelbare scholieren ondervindt dan als eerste de dilemmaâs waarvoor de film hen stelt.

Meer informatie op www.legermuseum.nl