Ingezonden persbericht


Persbericht, Amsterdam, 14 december 2006

Zwerfjongeren hebben probleemeigenaar nodig

Dak- en thuisloze jongeren die kampen met meervoudige problemen zoals schulden, verslaving en psychische klachten worden niet geholpen door de versnipperde aandacht van hulpverlenende instanties die ze nu krijgen. Zij hebben één duidelijke verantwoordelijke nodig op lokaal, gemeentelijk of landelijk niveau, die zichzelf 'eigenaar' van de problematiek noemt. De benoeming van een Minister voor Jeugdzaken voor jongeren - tot 23 jaar, in plaats van 18 jaar - is dan ook noodzakelijk.

Dit was de uitkomst van een kringgesprek tussen professionals uit het veld dat 12 december plaatsvond in aanwezigheid van Prinses Máxima. Naast een Minister moeten ook op het niveau van gemeenten en provincies bestuurders hun verantwoordelijkheid nemen, zo luidde de oproep. Een erkenning voor jongeren met een meervoudige problematiek, betekent een eerste stap naar een aanpak op maat waarin wonen, leren en werken een plaats hebben. Om dat tot stand te brengen is een precieze afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partijen nodig. De resultaten van die gewenste samenwerking moeten echter wel leiden tot èchte hulp aan deze doelgroep. Prinses Máxima deelde met gespreksleider Evelien Tonkens en de aanwezigen (directeur jongerenpension, ROC, ketencoördinator, locatiemanager en hoogleraar Maatschappelijke Opvang) de opvatting dat het nodig is dat hulpverleners meer tijd moeten hebben voor het geven van zorg, aandacht en hulp. De conclusie van het 'koninklijke' kringgesprek: 'Jongeren hebben een duidelijke probleemeigenaar nodig'.

Stichting Zwerfjongeren Nederland vraagt aandacht voor de problematiek van zwerfjongeren en stimuleert concrete oplossingen voor deze doelgroep. Hiervoor is sinds gisteren de zwerfbank van SZN begonnen aan een zwerftocht door Nederland. Prinses Máxima zat als eerste met jongeren op de bank, de bank was vervolgens in vele media te zien (als eerste in het tv programma Max en Martine), vandaag staat de bank op het slotcongres Geef opvang de ruimte in Apeldoorn waarin SZN participeert en zondag bij de première van Jan Rap en zijn maat van Yvonne Keuls.


---