VVD


14-12-2006

Europees Parlement stemt voor wetgevingswaakhond

Vandaag stemde het Europees Parlement in met het voorstel van VVD
-Europarlementariër Jan Mulder voor het instellen van een wetgevingswaakhond. Het gaat om een proefproject met een maximale duur van drie jaren, dat onderdeel uitmaakt van de Europese begroting voor 2007.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder: "Er wordt in Brussel veel gepraat over het terugdringen van de administratieve lasten, maar concrete resultaten ontbreken. Met de instelling van een Europese wetgevingswaakhond, vergelijkbaar met het Nederlandse Adviescollege toetsing administratieve lasten (ACTAL), moet Europa wél tot daadwerkelijke lastenvermindering kunnen komen."

De Europese Commissie heeft aangegeven de Europese administratieve lasten met 25% terug te willen brengen. Tot nu toe lukt dat echter niet. Jan Mulder:

"Op dit moment toetst de Europese Commissie intern haar eigen wetgevingsvoorstellen. Dat is uiteraard een goede zaak, maar onvoldoende. Het probleem is dat de toetsing vaak wordt overgelaten aan ambtenaren die de wetgevingsvoorstellen zelf hebben geschreven. Dat geeft natuurlijk geen onafhankelijk beeld. Niemand kan meester en knecht tegelijkertijd zijn."

"De VVD stelt daarom voor dat er een project wordt gestart waarbij een apolitieke en onafhankelijke organisatie of groep van experts, los van alle Europese instellingen, gaat beoordelen hoe de Commissie omgaat met haar verantwoordelijkheid om de administratieve lasten, binnen de kaders en de doelstelling van geplande wetgeving, zo laag mogelijk te houden." aldus Jan Mulder, die tevens rapporteur is namens het Europees Parlement op het terrein van de administratieve lastenvermindering.