Rechtbank Zutphen


Rechtbank Zutphen publiceert eerste drie vonnissen in nieuwe stijl

Zutphen, 14 december 2006 - De rechtbank Zutphen heeft gisteren de eerste drie vonnissen van MK-strafzaken in de Promis-stijl gepubliceerd. Ze zijn te vinden op rechtspraak.nl onder de LJNs: AZ4210, AZ4213 en AZ4220. De vonnissen bevatten:
* uitgebreidere bewijsmotivering;

* uitgebreidere strafmotivering;

* verwijzingen naar paginaâs in het onderliggende dossier.

De verwijzing naar de dossierpaginaâs is een belangrijke toevoeging voor de Officier van Justitie en de advocaat van verdachte. De strafsector van de rechtbank Zutphen zal tot begin maart elke woensdag (met uitzondering van deze week) een zogenoemde MK-straf promis-zitting houden.

Pilot
Met ingang van 27 november 2006 is bij zeven rechtbanken en twee hoven de pilot Promis II van start gegaan om strafvonnissen volgens een nieuw model voor bewijs- en strafmotivering op te stellen.

In het voorjaar van 2005 is het eerste Project motiveringsverbetering in strafvonnissen (Promis I) afgerond. In dit project werd nagegaan of bij een gelijkblijvende inzet van mensen en middelen tot een betere motivering van de bewijs- en strafmaatbeslissingen in strafvonnissen/-arresten kon worden gekomen. Met als doel dat er een betere communicatie kan ontstaan tussen de strafrechter, de betrokkenen en uiteindelijk de samenleving als geheel.

Resultaten Promis I
Uit die eerste pilot bleek dat het werken volgens een vernieuwd model voor straf- en bewijsmotiveringen (B&S) een duidelijke verbetering van de kwaliteit tot gevolg heeft, met name ten aanzien van de bewijsmotivering. Tegelijkertijd werd geconstateerd dat een kwaliteitsverbetering slechts kan worden bereikt met een extra en structurele inzet van mensen en middelen.

In de pilot Promis II hanteren en beproeven de strafsectoren van de deelnemende gerechten het model B&S bij het wijzen van vonnissen/arresten. Daarnaast bekijken zij hoeveel extra tijd en middelen rechters en griffiers met deze wijze van motiveren nodig zullen hebben.

Aan dit vervolgproject nemen de strafsectoren van de rechtbanken Almelo, Arnhem, Breda, Maastricht, Roermond, Utrecht, Zutphen en van de gerechtshoven Arnhem en 's-Hertogenbosch deel.

De pilot duurt van 27 november 2006 tot en met maart 2007, waarna een evaluatie volgt.Verwacht wordt dat in juni 2007 de resultaten van Promis II kunnen worden gepresenteerd.

LJ Nummers

AZ4210
AZ4213
AZ4220

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 14 december 2006 Naar boven