Gemeente Wageningen

Subsidie op wasbare luiers

De gemeente Wageningen stimuleert het gebruik van wasbare luiers. Bij aankoop van wasbare luiers kunnen ouders een subsidie krijgen van 50% van het aankoopbedrag tot een maximum van EUR 50. De vernieuwde subsidieregeling is van kracht vanaf 1 januari 2007.

Het gebruik van wasbare luiers scheelt veel geld en veel afval. Ouders die wegwerpluiers gebruiken, hebben zo'n 5000 wegwerpluiers voor hun kind nodig en veroorzaken daarmee ruim een ton afval. Deze wegwerpluiers kunnen wel apart worden ingeleverd en worden dan gerecycled. Een belangrijk voordeel van wasbare luiers is, dat het kind veel eerder zindelijk wordt en dat de luierperiode daardoor korter duurt.

Of en in welke mate het gebruik van wasbare luiers milieuwinst oplevert is afhankelijk van hoe de ouders met de luiers omgaan, bijvoorbeeld op welke temperatuur de luiers worden gewassen en hoe ze worden gedroogd. Ook is het materiaal van de luiers van belang. Bij de productie van gewone katoenen luiers wordt veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Er zijn echter ook luiers van EKO-katoen te koop of van andere materialen, zoals bamboe. Omdat deze milieuvriendelijker zijn, is de subsidieregeling ook nadrukkelijk op deze luiers van toepassing. Begin 2007 verschijnt er een folder met informatie over het gebruik van wasbare luiers en de subsidieregeling.

Subsidie kan worden aangevraagd voor luiers die gekocht zijn tussen 4 maanden voor en 8 maanden na de geboorte. Er wordt per kind slechts eenmaal subsidie verstrekt. Meer informatie over de regeling en het aanvraagformulier zijn verkrijgbaar bij het Loket Ruimte, Olympiaplein
1, op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur, en op de website www.wageningen.nl.