Provincie Utrecht

verkennend onderzoek Haarzuilens gepresenteerd

Resultaten verkennend onderzoek Haarzuilens gepresenteerd

14-12-2006 -

De afgelopen weken is onderzoek gedaan naar de oorzaak van scheuren in huizen in Haarzuilens. De resultaten van dit verkennend onderzoek zijn woensdagavond 13 december gepresenteerd aan de bewoners. Bij de bewoners leefde het vermoeden dat de zandwinning uit de Haarrijnseplas de oorzaak van de scheuren is. Het verkennend onderzoek heeft aangetoond dat de zandwinning, het peilbeheer van het oppervlaktewater of de aanleg van Leidsche Rijn niet de oorzaak van de schade is. De oorzaken liggen dichter bij de woningen. De provincie Utrecht, gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben besloten om verder onderzoek te laten uitvoeren aan en rond de woningen, om het beeld volledig te krijgen en goede conclusies te kunnen trekken.

Op basis van de bevindingen wordt een aantal vervolgstappen gedaan:

1. Een aantal woningen plus de directe omgeving wordt gedetailleerder onderzocht. Dit betreft onder andere een uitgebreider bouwkundig onderzoek, een bodemonderzoek (sondering en profiel) en een funderingsonderzoek. Bij dit laatste wordt de fundering daadwerkelijk blootgelegd en geïnspecteerd.

2. Het vrachtverkeer (zandtransport) door het dorp wordt door de bewoners aangegeven als een mogelijke rol bij het ontstaan van scheurvorming. Een registratie van de optredende trillingen bij vrachtverkeer geeft gegevens voor een mogelijke conclusie.

3. Er wordt onderzoek gedaan naar het effect van de bomen op het grondwater. Er zijn veel, grote bomen in Haarzuilens. In hoeverre de bomen invloed hebben op kruip en/of zetting van lagen onder de funderingen kan hier wellicht nadere opheldering over verschaffen.

Het vervolgonderzoek richt zich op het verklaren van de oorzaak van de scheuren en zal 4 maanden in beslag nemen. Over de aanpak van het onderzoek vindt overleg plaats met de bewonersvereniging Hoor de Haar.

Meer informatie: Evelien ten Bosch, telefoon 030-2582434