Hoogheemraadschap van Rijnland


Noordplas verhogen

Rijnland wil peil in Polder de Noordplas verhogen

Persbericht, 14 december 2006

Het waterpeil in het noordelijk deel van Polder de Noordplas bij Hazerswoude gaat omhoog. Dat is het voorstel van het college van dijgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland. De verhoging moet leiden tot een verbetering van de waterkwaliteit. Die waterkwaliteit is in Polder de Noordplas onvoldoende. Op 13 december is dit tijdens de informatieavond over het peilbesluit aan de aanwezigen toegelicht.

Het grootste probleem met de waterkwaliteit in Polder de Noordplas is de hoeveelheid kwelwater die naar boven komt en in het boezemwater van Rijnland terecht komt. Het kwelwater bevat veel voedingsstoffen en zout die het water vervuilen. Polder de Noordplas ligt aan het begin van het boezemsysteem van Rijnland. Het vervuilde water stroomt door het gehele gebied. Wanneer het waterpeil omhoog gaat, geeft dit tegendruk aan het kwelwater. Er komt dan minder kwel in het boezemsysteem terecht, wat tot een verbetering van de waterkwaliteit leidt.

Inrichting

Om de peilverhoging mogelijk te maken, moet de inrichting in Polder de Noordplas worden aangepast. De stromingsrichting in de polder blijft hetzelfde. Doordat de peilvakken zijn aangepast, gaat Rijnland duikers en gemalen verplaatsen. Daarnaast gebruikt Rijnland de ruimte voor de berging die in een hoger peilvak ligt, ook voor een lager peilvak. Deze inrichting is op hoofdlijnen bepaald, de verdere uitwerking volgt in een latere fase.

Maatwerk

De informatieavond was de derde avond over Polder de Noordplas. Op de eerste avond presenteerde Rijnland het onderzoek over hoe we de hoeveelheid zoute kwel kunnen verminderen. Op de tweede informatieavond gaf Rijnland een toelichting op de maatschappelijke kosten en baten van de peilverhoging. Dit rapport is te vinden op de website van Rijnland. Rijnland heeft bewoners en grondeigenaren toen toegezegd dat Rijnland per peilvak uit te zoeken wat de verhoging van het waterpeil moet zijn, met behoud van de landbouwfunctie. De resultaten van dit maatwerk hebben geleid tot het huidige voorstel van de peilverhoging en het aanpassen van een aantal peilvakken.

Vervolgtraject

Het voorstel van het peilbesluit ligt de komende zes weken ter inzage. Belanghebbenden kunnen hun zienswijzen indienen. Ook het inrichtingsplan wordt ter inzage gelegd. Rijnland kan de voorgestelde peilverhoging pas uitvoeren, wanneer de provincie akkoord heeft gegeven.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon
071-3063408.
'Droge voeten, schoon water!'