Gemeente Zaanstad

14-12-2006

Als het aan het college van B&W ligt, wordt de Zaanse bevolking nauw betrokken bij de herinrichting van dé winkelstraat van Zaandam, de Gedempte Gracht. Aanstaande maandag komt het voorstel aan de orde in de raadscommissie. Vervolgens beslist de raad in januari. Als de besluitvorming voorspoedig verloopt, zal de feitelijke herinrichting in 2009 starten. B&W heeft ook de voorwaarden voor de besluitvorming voor de herinrichting geformuleerd. Wethouder Luiten: "Als Inverdan-wethouder vind ik het belangrijk om te luisteren naar alle betrokkenen. Wij doen dit om zoveel mogelijk adviezen te krijgen van de bevolking om die mee te geven aan de ontwerpers van de nieuwe gracht. Ik doe dan ook een oproep om er samen wat moois van te maken."

Drie uitgangspunten
Het college stelt de gemeenteraad voor drie uitgangspunten bepalend te laten zijn voor de herinrichting:

1. Water als kwaliteitsimpuls: het water in de vorm van een gracht draagt bij aan een sfeervol winkelgebied.

2. Ruimte om te verblijven: in het winkelgebied moeten mensen prettig kunnen verblijven. Met het aanleggen van bijvoorbeeld terrassen, pleintjes en speelplekken wordt daar in voorzien.

3. Overtuinenprincipe: de Zaanse identiteit komt terug; het college stelt geen symmetrische gracht voor zoals in Amsterdam. Zaanse grachten en sloten zijn historisch gezien asymmetrisch: Een huis ligt aan een weg, de weg ligt aan een sloot of gracht en aan de overzijde ligt een tuin: het overtuinenprincipe.

Publieksadvies
Het college wil de `gebruikers' van het centrum - inwoners, bezoekers, ondernemers - betrekken bij en informeren over het ontwerpproces. Iedereen die zijn of haar zegje wil doen is welkom en wordt uitgenodigd om mee te denken. Het publieksadvies over de herinrichting van de Gedempte Gracht krijgen de ontwerpers als bagage mee bij het opstellen van een eerste ontwerp. De samenleving krijgt de gelegenheid haar stem te laten horen; iedereen kan meedoen, meedenken en meepraten. Uiteraard neemt de Gemeenteraad de uiteindelijke beslissing.