Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 14 december 2006

B&W vraagt mening gemeenteraad over vestiging Exodus

Een stad als Alkmaar behoort een opvangvoorziening voor ex-gedetineerden te hebben. Burgemeester en wethouders hebben het voornemen om mee te werken aan de vestiging van Exodus in het voormalige jongerencentrum Flash aan de Herenweg 158. Voordat B&W definitief besluit wil zij eerst de mening van de gemeenteraad hierover horen.

Het college van B&W heeft besloten het voornemen eerst aan de raadcommissie Samenlevingszaken voor te leggen. Na de meningen van de raadscommissie gehoord te hebben zal B&W definitief een besluit nemen.

Belang en voorwaarden
Stichting Exodus zoekt vanaf 2003 een alternatief voor haar huisvesting in De Mare. Exodus is nu gevestigd in de wijk De Horn in Alkmaar Noord. Omdat de vestiging over meerdere woningen is verdeeld, kan het personeel van Exodus niet efficiënt worden ingezet. Daarnaast heeft Exodus geen mogelijkheden meer om uit te breiden. Uitbreiding is noodzakelijk voor het voortbestaan van Exodus.

Het college van B&W van Alkmaar hecht veel belang aan het vinden van een nieuwe, passende huisvesting van Exodus. De stichting behaalt in heel Nederland goede resultaten, zo blijkt uit onderzoek. Cliënten die het Exodusprogramma volgen gaan beduidend minder vaak opnieuw de fout in dan ex-gedetineerden die het programma niet volgen. B&W hebben aan een nieuwe locatie een aantal voorwaarden gesteld, waaronder: Exodus moet in één pand kunnen worden gehuisvest, op een plek met lage woningdichtheid, een zoveel mogelijk vrijstaand pand, en Exodus moet de communicatie met 'nieuwe buren' goed regelen. Exodus heeft vervolgens naar een geschikte locatie gezocht. Het pand aan de Herenweg, waar eerst jongerencentrum Flash gevestigd was, voldoet volgens het college aan de voorwaarden.

De gemeente heeft de buurt door middel van brieven en informatiebijeenkomsten geïnformeerd over het voornemen om mee te werken aan de huisvesting van Exodus aan de Herenweg. In de buurt is hier met veel bezorgdheid op gereageerd. De ervaringen in Alkmaar-noord hebben geleerd dat voor deze bezorgdheid geen aanleiding is. Het college van B&W vindt het pand van het voormalige jongerencentrum een geschikte plek om Exodus te huisvesten.

Begeleid wonen voor ex-gedetineerden
Exodus is een stichting die ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun gevangenschap begeleidt bij hun terugkeer naar de maatschappij. Zij biedt huisvesting voor de duur van totaal een jaar in een setting met zorg en begeleiding. Ieder jaar keren circa 250 mensen na detentie terug naar Alkmaar. Een aantal van deze mensen kiest er bewust voor om, in plaats van direct in de maatschappij terug te keren, een woon- en werktraject bij Exodus te doorlopen. De begeleiding bij Exodus biedt mensen structuur en duidelijkheid. In het Exodushuis zijn alcohol en drugs ten strengste verboden. Het personeel is 24 uur per dag aanwezig. Meer informatie over Exodus is te vinden op www.stichtingexodus.nl.

Bespreking in raadscommissie
Het onderwerp zal besproken in de raadscommissie Samenlevingszaken. Het streven is om het tijdens de vergadering van 11 januari 2007 te behandelen. De vergadering is openbaar en kan bijgewoond worden. Wie wil inspreken kan vanaf 8 januari contact opnemen met de griffier van de raadscommissie Samenlevingszaken, mevrouw J. Ningen (072 548 9342). Of het onderwerp inderdaad voor de vergadering van 11 januari 2007 op de agenda staat, is vanaf begin januari na te gaan op de site van de gemeente Alkmaar: www.alkmaar.nl, onder het kopje bestuur, commissies.

Als B&W uiteindelijk besluit tot de vestiging van Exodus aan de Herenweg, volgt er verder overleg met de buurt over de randvoorwaarden waaronder de stichting zich in Oudorp kan vestigen.