Gemeente Deventer

bereikbaarheid en luchtkwaliteit Deventer

Verbetetering bereikbaarheid en luchtkwaliteit Deventer

Week 50, 14 december 2006

Het college van burgemeester en wethouders heeft 12 december de plannen voor het verbeteren van de bereikbaarheid van Deventer en de luchtkwaliteit in de stad vastgesteld. Een van de speerpunten in het collegeprogramma is een herijking van de bestaande Nota Hoofdwegenstructuur.

Verder heeft de gemeenteraad in de loop van 2005 naar aanleiding van gewijzigde wetgeving op het gebied van luchtkwaliteit besloten een Actieplan Verbetering Luchtkwaliteit op te stellen. De sterke onderlinge relatie tussen luchtkwaliteit en verkeer heeft geleid tot een gelijktijdig planproces waarbinnen veelvuldig afstemming heeft plaatsgevonden.

De herijking kent een termijn tot 2017 en richt zich vooral op het gebied binnen het Hanzetracé. In het actieplan verbetering luchtkwaliteit 2006-2010 staan ruim 25 voorstellen voor maatregelen, die gericht zijn op het aanpakken van de ergste knelpunten luchtkwaliteit in de stad en het verbeteren van de luchtkwaliteit in heel Deventer.

Een goede luchtkwaliteit is voor iedereen van belang. Verkeersproblemen kunnen leiden tot overschrijding van de normen van luchtkwaliteit.

De verkeersmaatregelen zoals voorgesteld moeten minimaal leiden tot:

een verbeterde doorstroming op de hoofdwegen, waarbij het Hanzetracé als drager fungeert. De bereikbaarheid van de stad in het algemeen en de economische centra in het bijzonder wordt vergroot en de leefbaarheid vergroot in de woonwijken.

Prioriteit wordt gegeven aan de verbindingen van de Zevenster fietsroutes een verbeterde verkeersveiligheid een toename van het fietsgebruik een verlaagde concentratie van de luchtverontreinigende stoffen, waardoor op korte en langere termijn de luchtkwaliteit wordt verbeterd.

Oplossingen voor de resterende knelpunten dienen te worden uitgewerkt in een nog uit te voeren haalbaarheidsonderzoek.

Inspraak

De plannen hebben een intensief interactief proces doorlopen. Belangenorganisaties en inwoners zijn vanaf het begin betrokken geweest en hebben zo hun waardevolle inbreng kunnen leveren. De plannen hebben van 18 september tot en met 30 oktober ter inzage gelegen. De binnengekomen reacties zijn waardevol voor de nadere uitwerking van de plannen.

Politiek proces

Beide plannen worden begin volgend jaar in de Politieke Markt besproken waarna de plannen definitief worden vastgesteld door de Gemeenteraad.

Publicatiedatum: 14-12-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 14 december 2006