Ingezonden persbericht


Persbericht

Almere, 14 december 2006

Sandoz introduceert groeihormoon omnitrope

Eerste biosimilar bespaart 25.000 euro per patiënt

Op 14 december introduceert Sandoz, fabrikant van generieke geneesmiddelen, het eerste biosimilar groeihormoon - Omnitrope® - in Nederland. Gedurende de behandelduur bespaart Omnitrope® ruim 25.000 euro per patiënt. Het actieve bestanddeel van Omnitrope® - somatropine - is identiek aan het menselijk groeihormoon en is voor alle indicaties van groeistoornissen bij kinderen. Een biosimilar is een kopie van een biotechnologisch product waarvan het patent is verlopen, waardoor het goedkoper is. Hierdoor ontstaat ruimte in het zorgbudget die voor andere doeleinden kan worden aangewend.

Biosimilar
Omnitrope® is ongeveer 20% goedkoper dan de bestaande producten. Een biosimilar wordt vergeleken met het referentieproduct, het bestaande product waarvan het patent is verlopen. Uit studies blijkt dat het gelijk of vergelijkbaar is als het gaat om kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Daarom is het door Sandoz ontwikkelde biosimilar goedgekeurd. Als innovatieve generieke producent werkt Sandoz aan nieuwe biosimilars die in de toekomst ook voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn.

Toepassingen
Nederland telt gemiddeld 2.500 gebruikers van het product die het circa acht jaar gebruiken. Over het algemeen start de behandeling in de vroege kindertijd. Het menselijk groeihormoon wordt afgescheiden door de hypofyse, een klier onderaan de hersenen. Als dit verstoord is, blijft de groei achter. Omnitrope® wordt geïnjecteerd en is voor de behandeling van vertraagde groei bij kinderen als gevolg van onvoldoende productie van groeihormoon door de hypofyse. Tevens is het product voor behandeling bij groeistoornissen door chronische nierinsufficiëncy, voor de behandeling bij Prader-Willi-syndroom, bij Turner-syndroom en van kinderen die bij de geboorte te klein zijn voor de duur van de zwangerschap. Het product is tevens geregistreerd voor groeihormoonaanvulling bij volwassenen.


---


---

---------------------------------------