EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

14 december 2006

Evo juicht bevriezen anti-terrorismeverordening toe

Rapporteur van het Europees Parlement Hennis-Plasschaert en Europees Commissaris Barrot (Transport) hebben besloten het wetsvoorstel voor beveiliging van de logistieke keten tegen terroristische aanslagen gedurende twee jaar te bevriezen. EVO juicht dit besluit toe, omdat de verordening onwerkbare regels bevatte en uitblonk in vaagheid. EVO heeft zich altijd positief geuit over de noodzaak met regelgeving te komen om aanslagen te voorkomen. Maar de conceptverordening bevatte teveel onduidelijkheden en verschillen in uitvoering tussen de lidstaten hadden geleid tot oneerlijke concurrentie.

In navolging van de ideeën bij het bedrijfsleven stelt Europarlementariër Hennis-Plasschaert voor om nieuwe regelgeving aan te laten sluiten bij de zogeheten 'Authorized Economic Operator'. Dat is een certificaat dat ondernemers die handel drijven met landen buiten de Europese Unie vanaf 2008 kunnen aanvragen nadat zij geïnvesteerd hebben in maatregelen zoals screening van personeel en beveiliging van bedrijfsterreinen. In ruil daarvoor krijgt men met minder controles te maken.

Uniformiteit in de regels en de uitvoering is ten behoeve van de interne markt essentieel. De eisen die bij het AEO-concept horen, zijn volgens EVO echter zeer zwaar en niet voor alle bedrijven even relevant. EVO stelt dat het daarom onwenselijk is één op één deze vereisten over te nemen bij het vaststellen van regelgeving voor ondernemers die alleen binnen de Europese Unie goederen verplaatsen. Dergelijk beleid staat haaks op de wens van de Europese Unie om de administratieve lasten te verminderen. Daarom stelt EVO voor aan te sluiten bij de AEO-systematiek, maar niet zonder meer uit te gaan van een zelfde niveau aan beveiligingseisen.

EVO is ten slotte zeer positief over de nadruk die wordt gelegd op het raadplegen van belanghebbende partijen.