Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (14/12/06)

OOSTERHOUT NB, 14 december 2006

Suikerklontjes in plaats van mobiele telefoons

RAAMSDONKSVEER: Een 21-jarige man uit Oosterhout deed woensdag 13 december bij de politie aangifte van oplichting. Hij bestelde op 7 december via Internet twee mobiele telefoons. De mobieltjes werden door een particulier aangeboden op een veilingsite. De afspraak was dat de verkoper de telefoons onder rembours zou opsturen. De 21-jarige man ontving inderdaad onder rembours een pakje, en betaalde EUR 700,- aan de postbode. Bij opening van het pakketje bleek dat er geen gsms, maar twee dozen suikerklontjes geleverd waren. De gedupeerde ontvanger deed meteen aangifte bij de politie.

In principe is een koop-verkoop-situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Dat geldt in een winkel evenzo. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van een strafbaar feit (bijv. oplichting). Afhankelijk van de situatie stelt de politie dan een onderzoek in.

Tips om zaken doen via Internet zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn:
· Weet met wie u zaken doet. Zoek naar informatie over de verkoper vóórdat u een transactie sluit. Op sommige veilingsites staan vermeldingen over de geloofwaardigheid van de verkoper. · Oplichters bieden vaak dure producten aan voor een veel te lage prijs. Gebruik uw gezonde verstand, als de prijs te mooi is om waar te zijn.
· Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Maak daarom afspraken over de persoonlijke overdracht van te leveren goederen en de betaling.
· Als het om grote geldbedragen gaat, spreek dan af op een vertrouwde locatie.
· Maak gebruik van beveiligde betalingssystemen zoals deze worden aangeboden op de veilingsites.
· Handel alleen via Internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaadwillenden) te achterhalen.
· Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer. · Ook verzendingen Onder Rembours geven u geen garanties. U mag het pakje namelijk pas openmaken als er bij de postbode is afgerekend en dan is het maar afwachten wat er in het pakje zit. En de postbode of koerier is slechts een tussenpersoon, die niets te maken heeft met de inhoud van uw pakketje.

Politie houdt verdachte mishandeling aan

OOSTERHOUT: Woensdag 13 december meldde zich een 22-jarige Oosterhouter bij de politie. De man wordt ervan verdacht in de nacht van zaterdag 2 december op zondag 3 december een 34-jarige Oosterhouter te hebben mishandeld. De 22-jarige verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. De 34-jarige Oosterhouter had bij de politie aangifte gedaan van mishandeling. Hij zou van 2 op 3 december in een horecagelegenheid aan de Markt van de verdachte een kopstoot hebben gehad. De twee, bekenden van elkaar, hadden voorafgaand aan het incident een discussie over geld. Ook zouden enkele bekenden van de verdachte zich in het incident gemengd hebben en het slachtoffer met flessen op zijn hoofd hebben geslagen. De man hield er twee gaten in zijn hoofd aan over, die in het ziekenhuis gehecht moesten worden.
De verdachte bekende dat hij de kopstoot had uitgedeeld, maar ontkent betrokken te zijn geweest bij de rest van het incident. Nadat hij een verklaring had afgelegd, is hij weer op vrije voeten gesteld.

Straatmuzikant aangehouden

SLEEUWIJK: Na klachten stelde de politie donderdagochtend 14 december een onderzoek in naar een straatmuzikant die voor een winkel op de Esdoornlaan mensen probeerde te vermaken.
De man, een 32-jarige Roemeen, bleek niet in het bezit te zijn van een vergunning van de gemeente Werkendam om op te mogen treden. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. De man kreeg een boete van EUR 100,- en is daarna heengezonden.

Fietser gewond na aanrijding

DEN HOUT: Een 30-jarige man uit Made is woensdag 13 december rond 17.15 uur gewond geraakt bij een aanrijding. De man fietste over de Achterstraat, toen hij ter hoogte van de Houtse Steeg werd aangereden door een 65-jarige automobilist uit Oosterhout, die uit tegenovergestelde richting kwam en wilde afslaan de Houtse Steeg in. De automobilist had hierbij de fietser over het hoofd gezien. De fietser kwam door de aanrijding ten val en liep letsel aan een been op. Hij is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis.

Politie betrapt dronken automobilisten

WASPIK: Een 37-jarige inwoner van Noordhoek kreeg proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Hij viel door de mand bij een controle in de nacht van woensdag 13 december op donderdag 14 december. Om 01.50 uur werd hij gearresteerd op de autosnelweg A27. De verdachte onderging in het politiebureau een ademanalyse. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 460 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van vier uur opgelegd. Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd een rijverbod opgelegd, zodat de alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stapt.

OOSTERHOUT: Diezelfde nacht controleerde de politie in de Ridderstraat de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 03.00 uur. De 43-jarige Oosterhouter had alcohol gedronken en werd gearresteerd. De uitslag van de ademanalyseapparatuur bedroeg 275 ug/l. De verdachte kreeg proces-verbaal en een rijverbod van 1 uur.

SPRANG-CAPELLE: Naar aanleiding van een verkeersongeval onder invloed van alcohol, raakte een 28-jarige vrouw uit Drunen haar rijbewijs kwijt. De vrouw raakte woensdagavond 13 december rond 18.30 met haar auto van de weg. Ze belandde in de sloot naast de rijbaan van de Tilburgseweg en kwam met schrik vrij. Omdat er sprake was van alcohol werd ze gearresteerd. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 740 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Dit was voor de politie reden om het rijbewijs in te vorderen en over te dragen aan de officier van Justitie. Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte standaard ingevorderd. Het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

Man bekeurd voor te hard rijden

RAAMSDONK: Een surveillerende politieman heeft in de nacht van woensdag 13 december op donderdag 14 december op de A59 een automobilist staande gehouden. De agent zag de automobilist, een 52-jarige man uit Roosendaal, met hoge snelheid over de A59 rijden. Hij volgde hem en mat daarbij een snelheid van 150 km/uur, terwijl de maximumsnelheid ter plaatse 120 km/uur is. De automobilist kreeg een verbaal voor te hard rijden.

Bedrijfsinbraak

WAALWIJK: Donderdag 14 december is omstreeks 04.50 uur ingebroken in een horecagelegenheid in de Grotestraat. De inbreker of inbrekers braken de voordeur van de zaak open om binnen te komen. Daarna braken ze twee gokkasten open. Ze gingen er vervolgens vandoor met geld.

Politie houdt verkeerscontrole

DONGEN: Politiemensen van het team Dongen hebben woensdag 13 december in het kader van Brom effe Normaal een bromfietscontrole gehouden op de Mgr. Schaepmanlaan, op de Belgiëlaan en in de St. Josephstraat. In totaal controleerden de politiemensen 22 bromfietsers en hun vervoermiddel. Daarbij deelden ze in totaal 12 bekeuringen uit:
- 5x overschrijden van de constructiesnelheid
- 2x gladde (voor)band

- 2x niet dragen van de helm

- 1x niet tonen van geldige verzekeringpapieren
- 1x rijden zonder bromfietscertificaat / rijbewijs
- 1x kentekenplaat niet zichtbaar of niet aanwezig.

Auteur: Leonie van Ooijen