Groen mbo presteert bovengemiddeld in benchmark mbo

Aoc raad

Groen mbo presteert bovengemiddeld in benchmark mbo

Deelnemers die een groene opleiding volgen, voltooien die opleiding veel vaker met een diploma op zak dan deelnemers in een andere sector van het mbo. Het gemiddelde aantal deelnemers dat een diploma haalt ligt in het mbo rond de 60%. Het groen mbo scoort op drie van de vier studieniveaus 70% of hoger. Alleen niveau 2 heeft een succespercentage van 50% (overigens nog altijd hoger dan de andere sectoren), waardoor het gemiddelde succespercentage op 66% uitkomt.
Dit opmerkelijke verschil is één van de uitkomsten van het rapport 'Eerste fase benchmark afgerond', dat afgelopen dinsdag is gepresenteerd door de MBO Raad.

Uit een analyse van het opleidingssucces in combinatie met leerweg, bezetten groene opleidingen drie plaatsen in de top 5. De AOC Raad en het ministerie van LNV zijn uiteraard erg blij met deze uitkomsten en hebben ook wel een verklaring voor dit succes. 'De AOC's kennen een sterk ontwikkelde zorgcultuur met veel aandacht voor de individuele leerling. Deze goede begeleiding werpt kennelijk zijn vruchten af. Ook zijn de opleidingen erg praktijkgericht. Dit is vooral op niveau 1 en 2 van groot belang. Andere factoren die mogelijk een rol spelen, is de kleinschaligheid van de aoc's en de goede aansluiting met het vmbo-groen.'

Deze eerste fase van de benchmark brengt drie gebieden in kaart: het succes van de deelnemers, de financiële prestaties van de instellingen en de tevredenheid van de deelnemers. Bij het tweede gebied is nog een opmerkelijk verschil geconstateerd tussen de aoc's en de overige mbo instellingen. De groene onderwijsinstellingen besteden gemiddeld 77% van hun kosten aan onderwijspersoneel, 5 tot 8 % meer dan de andere instellingen. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door het feit dat het onderwijspersoneel in aoc's relatief veel taken uitoefent die op andere (vaak grotere) instellingen door ondersteunend personeel worden uitgeoefend.

Het volledige rapport is te downloaden op de website van de MBO Raad: www.mboraad.nl


Noot voor de redactie,