Fnv

FNV Jong: Geen tienermoeders in opvoedkampen

FNV Jong vindt het advies over het opsluiten van 'probleemjongeren' in prepcamps veel te ver gaan. Het Taskforce-rapport dat op 12 december aan premier Balkenende was overhandigd, scheert met dit advies de groep over één kam. FNV Jong ziet meer in de adviezen van het rapport die voor een persoonlijke begeleiding van jongeren pleiten.

Volgens Judith Ploegman kan je jongeren die niets crimineels hebben gedaan opsluiten in een opvoedkamp. Judith Ploegman: "Onder deze groep vallen ook de tienermoeders die genootzaak waren te stoppen met hun opleiding of werk, dit zijn helemaal geen jongeren die niks willen".

Volgens de voorzitter van FNV Jong is de oplossing niet te vinden in dit soort kampen, waar jongeren zonder startkwalificatie worden opgesloten. FNV Jong ziet meer in het motto 'Work an Education First' van de Taskforce Jeugdwerkeloosheid, wat prima aansluit op de oplossingen die FNV Jong al had aangedragen. De adviezen over de inzet van regionale actieteams die jongeren één-op-één begeleiden naar een opleiding of naar werk en het kleiner maken van scholen, moeten ervoor zorgen dat er minder jongeren buiten de boot vallen. Judith Ploegman: 'Jongeren worden met dit advies nu niet langer meer aan hun lot overgelaten, het is nu van groot belang dat dit advies wordt doorgevoerd'.

FNV Jong ziet veranderingen in het onderwijs als de belangrijkste oplossing. De MBO Raad heeft becijferd dat twee op de vijf leerlingen het MBO verlaten zonder diploma en op het laagste niveau is dit zelfs 60 procent. Volgens Judith Ploegman kan je met dit soort cijfers de verantwoordelijkheid niet alleen bij de jongeren leggen. De voorzitter van FNV Jong vindt dat de scholen zelf de ruimte moeten krijgen om schooluitval tegen te gaan. Door ze de juiste 'tools' te geven, worden scholen gestimuleerd en verantwoordelijk gemaakt om daadwerkelijk iets aan dit probleem te doen.

Meer informatie:
Franklin Ignacio
Voorlichting & Marketing FNV Jong
Tel: 020 5816546
Mob: 06 10098434
Email: franklin.ignacio@vc.fnv.nl