Gemeente Hoogeveen

14 december 2006

Afzender: Klankbordgroep Cultureel Erfgoed en College van B&W

Geschiedenisboek Hoogeveen in de prijzen bij ministerie

Hoogeveen is in de prijzen gevallen voor het boek Alles is anders om me heen: een reis door de geschiedenis van Hoogeveen. Leerkrachten Wubbo Bremmer van PCBS de Morgenster en Richard Winter van OBS Het Spectrum hebben gisteren in Utrecht namens de klankbordgroep Cultureel Erfgoed Hoogeveen een eervolle vermelding voor het boek gekregen en ¤ 500.

De prijsuitreikingen waren in het kader van de Cultuur Primair Prijs van het ministerie van OCW. De eerste prijs uit 326 inzendingen was voor een project van een basisschool in Alkmaar, over het fotograferen van de tijd.

Erfgoed breed

De eer geldt niet alleen voor het Hoogeveense geschiedenisboek, maar voor alle bijbehorende projecten die op de basisscholen in Hoogeveen gaande zijn rond cultureel erfgoed. De ¤ 500 gaat Hoogeveen gebruiken voor de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal bij Alles is anders om me heen.

Samenwerking

Het boek Alles is anders om me heen is in 2005 in opdracht van de gemeente gemaakt, in samenwerking met een lokale klankbordgroep van leerkrachten, museum De 5000 Morgen, bibliotheek en Historische Kring. In 2005 zijn de Hoogeveense basisscholen begonnen met lessen over het cultureel erfgoed van Hoogeveen. Daar horen ook museumbezoek en een fotospeurtocht bij. Op diverse scholen worden specifieke wijk- of dorpsgebonden lespakketen ontwikkeld.

Schrijver en samensteller is Merel Thomése, de uitgever is Hazewinkel Pers. Het boek is niet alleen interessant voor de basisscholen. Daarom ligt 'Alles is anders om me heen' ook bij boekhandel Pet en de bibliotheek.

Canon van Nederland

In oktober 2006 is het boek genoemd als voorbeeld voor andere gemeenten in het rapport over de Canon van Nederland. De goede samenwerking rondom het boek leidde eerder deze maand tot een plek in het promotiefilmpje Samen maakt sterker: de Hoogeveense aanpak.

Meer informatie is te vinden op www.hoogeveen.nl/allesisanders en www.cultuurenschoolhoogeveen.nl.