European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/147

Brussel, 14 december 2006

16725/06 (Presse 365)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verkiezingen op Madagaskar

De Europese Unie is ingenomen met het vlotte, vreedzame en kalme verloop van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 3 december 2006 op Madagaskar, en met de burgerzin die het Malagassische volk daarbij aan de dag heeft gelegd.

De Europese Unie feliciteert de autoriteiten op Madagaskar met de organisatie van de stembusgang, die over het algemeen soepel is geweest, ondanks de problemen die zich bij de opstelling, voor de eerste maal, van een digitale nationale kiezerslijst en bij de uitreiking van de stembiljetten hebben voorgedaan.

De Europese Unie neemt met voldoening kennis van de inspanningen die de Malagassische autoriteiten zich getroost hebben om de eerbiediging van de grondbeginselen van vrije, eerlijke en transparante verkiezingen te bevorderen. Wel zou zij deze verbeteringen bij de volgende verkiezingen voortgezet willen zien, met name ten aanzien van zaken als de toegang tot de media, de financiering van verkiezingscampagnes, het gebruik van één enkel stembiljet, en de versterking van de rol en van de bevoegdheden van de CNE (Nationale kiesraad).

De Europese Unie is verheugd dat de voorlopige resultaten van de verkiezingen zijn aangekondigd. Zij zal het verkiezingsproces, dat pas zal zijn afgerond met de afkondiging van de definitieve resultaten door het Hoge Grondwettelijke Hof, verder blijven volgen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië
*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.