Peter Bosma 'ScienceGuide Student van 2006'


ScienceGuide, ISO en LSVb onderscheiden Groningse student

UTRECHT, 20061214 -- Peter Bosma (21) krijgt de titel `ScienceGuide Student van 2066' voor zijn creativiteit en inzet bij het enthousiast maken van jongeren voor een studie in bèta en techniekvakken. Met het nationaal succesvolle concept `de Bètadag' en het Science Café idee zet hij de toon voor motiverende acties van studenten voor studenten. Vele honderden scholieren in het hele land hebben zo de smaak te pakken gekregen om een bètastudie te gaan doen.

In 2007 gaat dit initiatief nog verder versterkt door. Nederland scoort laag bij de deelname en de groei van zulke studies. Zeker onder meisjes. Peter Bosma gaat vindingrijk en onverwoestbaar tegen die trend in. "Waar het volgens mij om gaat is dat veel studenten zich zowat schamen voor een bètastudie. Alsof een ander dat toch niks zou vinden, moeilijk, saai, dat soort dingen. Dat is toch verschrikkelijk! Je schamen voor je vak? Hoezo? Het is bovendien ontzettend leuk om te doen en daar kun je mensen best over vertellen. Ook als het pittig is kan het nog wel leuk zijn, zo'n studie. Kom zeg...´

Het kabinet huldigt Peter morgen om 14 u op het ministerie van OCW. De pers is daarbij van harte welkom.

Op ScienceGuide staat een uitvoerig interview met Peter, waarin hij vertelt over de opzet, aanpak, hobbels en resultaten van zijn verschillende initiatieven. Ook geeft hij zijn welgemeend advies aan de volgende minister van OCW: "Overtuig ook de anderen dat de prioriteit voor de bètastudies blijft omdat ze leuk zijn en veel meerwaarde hebben. Voor iedereen, niet alleen de student zelf. Zulke dingen als Bèta 1 op 1 van het Platform Bèta Techniek daar moet je mee doorgaan."

Rector magnificus Frans Zwarts reageert opgetogen op ScienceGuide: "Het is bij hem `bèta met esprit' en dat zie je zelden zó goed lukken."





ScienceGuide