Gezondere werknemers door groen op de werkplek


Interieurbeplanters luiden noodklok voor planten op het werk door ludieke actie op het Binnenhof

DEN HAAG, 20061214 -- Wanneer werkplekken op een professionele manier met planten worden ingericht, voorkomt dit veel problemen. Hiervoor vraagt de Branchevereniging voor Interieurbeplanters, onderdeel van de VGB, vandaag aandacht door een actie op het Binnenhof. Typische `kantoorklachten' als hoofdpijn, droge keel en droge ogen worden door gebruik van planten verminderd. Daarbij kan het ziekteverzuim worden teruggedrongen en stress worden verminderd. De branchevereniging vraagt met deze actie de kamerleden om aandacht te besteden aan een goed beplantingsplan op hun werkplek.

De als plant verkleedde representanten van de branchevereniging informeren (politieke) omstanders bij de actie over het belang van groen op het werk. Eenderde van alle moderne kantoorgebouwen in Europa voldoet namelijk niet aan de richtlijnen voor een gezond binnenklimaat. Uit onderzoek van Plants for People blijkt dat gezondheidsklachten en gevoel van onbehaaglijkheid gemiddeld met 25% afnamen na het plaatsen van planten en goede verlichting op de werkplek. Planten filteren de lucht van stof en schadelijke stoffen en houden de luchtvochtigheid op peil. Ze hebben daarbij een algehele positieve invloed op mensen. Noors onderzoek laat zien dat planten op het werk een structurele daling van het kortstondige verzuim van 10% tot gevolg hadden. Op www.degroenwijzer.nl kan iedereen testen hoe het met de eigen werkplek is gesteld en worden tips gegeven om dit te verbeteren.

Jacco van Delden van de Branchevereniging van Interieurbeplanters: "Dat zoveel kantoren in Nederland niet voldoen aan de richtlijnen is onaanvaardbaar. Veel werknemers lijden nu aan klachten die verminderd kunnen worden door de plaatsing van meer groen. Ook de nieuwe regering zal weer nieuwe werkplekken gaan betrekken de komende tijd. Het begin van de formatie is dus het ideale moment om dit probleem onder de aandacht te brengen. We willen uiteraard een gezonde regering."


Planten op de werkplek:
- Betere luchtvochtigheid
- Absorberen geluid, verbeteren akoestiek
- Nemen warmte op
- Zuiveren de lucht
- Leveren extra zuurstof
- Verminderen het stikstofgehalte
- Halen stof uit de lucht

Planten en mensen:
- Verlagen stress
- Voorkomen een droge keel
- Verminderen droge ogen gevoel
- Reduceren het hoesten
- Zorgen voor minder hoofdpijn
- Geven een fit en actief gevoel
- Leiden tot minder ziekteverzuim
- Verhogen de productie


Over de Branchevereniging van Interieurbeplanters
Interieurbeplanters zorgen voor een vakkundig `beplantingsplan' en deskundig advies op het vlak van onderhoud van de planten. Ze hebben in de loop der jaren veel deskundigheid opgebouwd met allerlei soorten en typen bedrijven. Van de enorme kantoortuin bij multinationals tot het administratiekantoor om de hoek en van internationale hotels tot het buurtcafé. Meer informatie op www.interieurbeplanters.com.





Ingezonden persbericht