Ingezonden persbericht


Persbericht december 2006

selexyz opent vestiging in Maastricht

13e eeuwse Dominicanerkerk krijgt door komst boekhandel prachtige bestemming

Op donderdag 14 december vindt door de heer Gerd Leers, burgemeester van Maastricht, de officiële opening van selexyz dominicanen plaats. Met de opening van deze 42ste selexyz vestiging in Nederland, gelegen pal naast het Vrijthof, biedt de monumentale kloosterkerk plaats aan een kwaliteitsboekwinkel van 1.100 m², met ruim 40.000 boeken (zo'n 25.000 titels). In een enorme boekenkast over twee verdiepingen in de rechter zijbeuk staan de wetenschappelijke en studieboeken. Literatuur, kinderboeken, vrijetijdsboeken, kranten, tijdschriften, wenskaarten en luxe schrijfwaren zijn op de begane grond te vinden. De horeca is in handen van Coffeelovers. Waar eerder het priesterkoor was, kan iedereen terecht voor koffie en lunch, en zullen ook de culturele activiteiten als debatten, signeersessies en lezingen plaatsvinden. De drukte van de afgelopen dagen - de boekhandel draait sinds 26 november proef - vormden een zeer veelbelovend begin voor deze bijzondere boekhandel.

Voordat selexyz aan de restauratie van ruim 6 maanden begon, was de kerk in sterk verwaarloosde staat. Al 200 jaar geleden verloor zij haar sacrale functie en werd sindsdien gebruikt voor de meest uiteenlopende activiteiten: van reptielenhuis en fietsenstalling tot podium voor bokswedstrijden en feestzaal van het plaatselijke kindercarnaval. Tijdens de restauratie en verbouwing is, naast enkele andere prachtige schilderingen, in de tweede linker zijportaal de oudste fresco van de Lage Landen teruggevonden, een voorstelling van het leven van Thomas van Aquino uit 1337 ­ zelfs de oudste voorstelling in Europa van Aquino. Medio januari 2007 begint de restauratie van deze schildering; een werk dat ruim een jaar in beslag zal nemen.


1.100 m² boekwinkel, 40.000 boeken en 25.000 titels Selexyz heeft meer dan 250 jaar kennis over het boekhandelsvak. Dit komt allemaal samen in de unieke vestiging selexyz dominicanen. Want behalve de cultuurhistorische omgeving maakt ook het gebruik van de geavanceerde RFID-technologie deze boekhandel bijzonder: ieder boek heeft een RFID-tag waardoor een uitmuntend beheer van de voorraad mogelijk is. Eerder dit jaar werd door marktleider selexyz deze nieuwe technologie - voor het eerst in een winkel wereldwijd- in de vestiging in Almere toegepast. Vanwege het grote succes, krijgen ook alle boeken in selexyz dominicanen een unieke RFID-tag.

Selexyz dominicanen
Dominikanerkerkstraat 1
6211 CZ Maastricht
T (043) 321 08 25
dominicanen@selexyz.nl
www.selexyz.nl

openingstijden: maandag tot en met donderdag van 9 tot 18.00 uur, vrijdag van 9 tot 21.00 uur, zaterdag van 9 tot 17.00 uur, op koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.



Ingezonden persbericht