Time : 14:00:00
Date : 14 December 2006
Sender Name: Ovam

Minister Peeters wil afzetmarkt voor gerecycleerde materialen bevorderen

Gerecycleerde materialen kampen nog te vaak met imagoproblemen, onduidelijke kwaliteitsgaranties en met een gebrek aan vertrouwen, zowel vanwege de consument als van de producent. Hoe dit kan gecounterd worden en welke rol de overheid daarbij kan spelen, was het onderwerp van de Rondetafelconferentie die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) vandaag organiseerde in het Provinciehuis te Leuven.
Minister Peeters wil komen tot een optimalisering en uitbreiding van de afzetmarkt voor gerecycleerde materialen, en zal daartoe de vandaag geformuleerde aanbevelingen en acties meenemen. Zowel het Europese als het Vlaamse beleid willen evolueren naar een recyclagegerichte samenleving. Het beleid zal zich daarbij niet alleen richten op het stimuleren van de recyclage, maar ook initiatieven nemen/bevorderen waardoor er voldoende afzet is voor gerecycleerde producten en materialen. Naast de OVAM en vertegenwoordigers van de EG en OESO, namen ruim 100 vertegenwoordigers deel vanuit alle betrokken sectoren.

Tijdens het voormiddagprogramma werd de vergelijkende OVAM studie toegelicht waarin wordt nagegaan welke afzetstimulerende maatregelen met welke effecten in de ons omringende landen worden ingezet. Voorbeelden zijn kwaliteitsgaranties en publiciteitscampagnes om het negatieve beeld over het gebruik van gerecycleerde materialen te doorbreken.

Nick Johnson, werkzaam bij de OESO, verduidelijkte als auteur van de studie 'Improving recycling markets' het falen van de marktmechanismen in de recyclagemarkt en de belemmeringen voor de afzet van gerecycleerde materialen.

De Thematische Strategie Afvalpreventie en Recyclage en ook de Kaderrichtlijn Afvalstoffen vormden het onderwerp van de toelichting door Christopher Allen van het DG Milieu van de Europese Commissie. Daaruit blijkt duidelijk het engagement om van Europa een recyclagegerichte samenleving te maken die afvalproductie probeert te vermijden en waar afvalstoffen die toch ontstaan systematisch als hulpbron worden benut.

Liz Goodwin van het Waste Resource& Action Programme (WRAP) - London, lichtte de aanpak toe voor het commercialiseren van gerecycleerde materialen. Zij benadrukte het nut van het samenbrengen van de producent van recyclaat en de potentiële gebruiker ervan. Verder specificeerde Liz Goodwin de acties die WRAP onderneemt om de bedrijven bewust te maken van de voordelen van het gebruik van gerecycleerde materialen. Afgesloten werd met een concrete case uit de papiersector in Vlaanderen, waarbij Stig Andersson van Stora Enso inging op de afwegingen bij de keuze voor gerecycleerd papier dan wel voor primaire grondstoffen.

In de namiddag vonden verschillende workshops plaats rond die stromen waar zich de meeste knelpunten situeren. - In de workshop 'Compost &
digestaat' kwamen aan bod: het gebruik van compost tegen bodemdegradatie, de vele toepassingsmogelijkheden van compost in de groenvoorziening, het feit dat de prijs van compost de intrinsieke waarde van compost niet weerspiegelt en de
afzetmogelijkheden van digestaat.

- De workshop 'Bouwstof' focuste zich op de kwaliteit van de puingranulaten en de nood aan een globaal beheersysteem voor puingranulaten. Ook werd de ongelijke behandeling tussen puingranulaten en primaire grondstoffen aangekaart.
- Tijdens de workshop 'Kunststof' is eveneens het verbeteren van de kwaliteit van het kunststofrecyclaat besproken samen met de imagoproblemen van producten uit gerecycleerde kunststof. Om het gebruik van kunststofrecyclaat verder te stimuleren zijn de impact van de structuur van de sector en het investeringsklimaat voor het gebruik kunststofrecyclaat besproken.

De aanbevelingen en conclusies van deze Rondetafel zullen richting geven aan de beleidsvoorstellen die de OVAM nu zal formuleren.